MountainsGreece

Διάσχιση Πλάκα Μπαλντενήσι Καταραχιάς

Στο κεντρικό τμήμα των Αγράφων βρίσκονται μερικές από τις πιο απομονωμένες και απότομες κορυφές. Περιμετρικά της Νιάλας συναντάμε τις κορυφές Φλυτζάνι, Πέντε Πύργοι, Καταραχιάς, Πλάκα και Μπαλντενήσι. Οι δύο πρώτες είναι αρκετά γνωστές και τις επισκέπτονται αρκετοί ορειβάτες. Οι επόμενες τρεις ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια κορυφογραμμή με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ευρύτερη περιοχή είναι επισκέψιμη το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα προσεγγίζεται δύσκολα αν υπάρχουν πολλά χιόνια.

Για να πραγματοποιήσουμε τη διάσχιση της κορυφογραμμής, πρέπει να φτάσουμε στο διάσελο του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πάνω από το πανέμορφο χωριό Βραγγιανά και από εκεί να αρχίσουμε το περπάτημα.

Η διαδρομή ξεκινάει δίπλα από το εκκλησάκι. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο δασικοί δρόμοι. Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό δρόμο και κατευθυνόμαστε προς τη βάση της απότομης ορθοπλαγιάς. Φτάνοντας στο τελευταίο δέντρο που βλέπουμε στα δεξιά μας αφήνουμε το δρόμο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε την απότομη πλαγιά με δεξιά κατεύθυνση. Η κλίση του εδάφους γίνεται πολύ απότομη. Με υγρασία, το πρώτο σημείο της ανάβασης χρειάζεται προσοχή. Τα χόρτα γλιστράνε πολύ.

Για να μπούμε στη σωστή πορεία της διαδρομής θα πρέπει να δούμε την ορθοπλαγιά από χαμηλά και να ακολουθήσουμε το δεξιό κομμάτι της, μέχρι την κορυφογραμμή. Αφήνοντας το πρώτο μέρος της διαδρομής πίσω (αυτό με τα χόρτα) φτάνουμε στα πρώτα βράχια.

Τα πρώτα περάσματα είναι εύκολα. Αφού φτάσουμε στη μέση της διαδρομής αρχίζουν τα βραχώδη σημεία που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε αυτό το κομμάτι δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή γιατί κάποιοι βράχοι είναι σαθροί. Αναλογικά με τη βαθμολογία της αναρρίχησης δεν υπάρχουν σημεία μεγαλύτερα του 3ου βαθμού.

Αφού ανέβουμε μέχρι πάνω φτάνουμε στην κορυφογραμμή. Από εδώ έχουμε εξαιρετική θέα ενώ βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος των Αγράφων. Η κατεύθυνση πλέον είναι εμφανής. Ακολουθούμε πιστά την κορυφογραμμή με νότια κατεύθυνση.

Η πορεία είναι αρκετά εύκολη με λίγα απότομα σημεία. Λίγη προσοχή χρειάζεται στο σημείο που ενώνεται η Πλάκα με το Μπαλντενήσι. Σε αυτό το κομμάτι περνάμε από αριστερά και ανεβαίνουμε τα γλιστερά βράχια. Έπειτα συνεχίζουμε πάλι πάνω στην κορυφογραμμή.

Το τελευταίο απότομο κομμάτι βρίσκεται στο τέλος της κορυφής Μπαλντενήσι. Εδώ για να βγούμε στο διάσελο έχουμε δύο επιλογές. Η θα κάνουμε ένα μικρό ραπέλ αφήνοντας υλικά πίσω σε έδαφος που δεν είναι τόσο ασφαλές για κάτι τέτοιο, ή θα κατηφορίσουμε από δεξιά λίγα μέτρα πριν το τέλος της κορυφογραμμής και θα τραβερσάρουμε προς το διάσελο. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Κάναμε μια μικρή καταρρίχηση χωρίς σχοινί και τραβερσάραμε. Και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται να δείξουμε προσοχή στα σαθρά βράχια.

Φτάνοντας στο διάσελο του Καταραχιά η διαδρομή γίνεται καθαρά πεζοπορική. Περπατάμε μέχρι την κορυφή όπου μπορούμε να κάνουμε μια στάση για να απολαύσουμε τη θέα.

Για να επιστρέψουμε κατηφορίζουμε προς το διάσελο ανάμεσα στον Καταραχιά και το Μπαλντενήσι (εκεί που βρισκόμασταν πριν) και πάμε αριστερά με κατεύθυνση προς το χωριό Βραγγιανά. Το μονοπάτι είναι εμφανές. Αφού φτάσουμε κάτω από την απότομη κορυφή του Καταραχιά συνεχίζουμε προς τα δεξιά για να βγούμε στο δασικό δρόμο που οδηγεί προς το μαντρί. Το μονοπάτι είναι αρκετά πλατύ εξαιτίας των ζώων που περπατάνε πάνω σε αυτό. Περνάμε μέσα από μικρά λούκια και φτάνουμε στο δασικό δρόμο. Στη συνέχεια τον ακολουθούμε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου πέντε ώρες ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες μας. Με χιόνια η ίδια πορεία πρέπει να γίνεται αρκετά πιο δύσκολη. Καλό είναι όσοι σκοπεύουν να την κάνουν το χειμώνα να την έχουν δει πρώτα χωρίς χιόνια. Η διαδρομή προτείνεται για έμπειρους ορειβάτες. Δεν είναι κατάλληλη για όσους κάνουν τις πρώτες τους βόλτες στα βουνά.

Δυστυχώς η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει άμεσα να καταστραφεί από ανεμογεννήτριες. Η τοποθεσία Νιάλα και οι κορυφές Απέλινα και Βοϊδολίβαδο είναι τα πρώτα σημεία που οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να λεηλατήσουν. Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή οι εταιρείες δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό να καταστρέψουν μερικά από τα πιο παρθένα μέρη της χώρας.

κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας

επιμέλεια: Λάζαρος Τριανταφυλλίδης

Άγραφα

Η ορθοπλαγιά που ανεβαίνουμεΑρχή διαδρομήςΜέρος της κορυφογραμμήςΕύκολα περάσματαΠίσω διακρίνεται το σημείο εκκίνησηςΚορυφογραμμήΚορυφή ΠλάκαΘέα από τον ΚαταραχιάΗ διαδρομή πριν βγούμε στην κορυφογραμμή

Σχετικά άρθρα

Στο Άρμα της Πάρνηθας

mountainsGreece

Βασιλίτσα – φωτογραφίες

mountainsGreece

Ορειβασία στον χιονισμένο Μαχαιρά

mountainsGreece