Η Βοβούσα είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου και ανήκει στην περιφέρεια Ιωαννίνων. Είναι το πιο απομακρυσμένο στο ανατολικό Ζαγόρι και βρίσκεται δίπλα στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Η ονομασία του χωριού προήλθε από τον ποταμό Αώο ο οποίος το χωρίζει στα δύο. Συγκεκριμένα από τη βοή του ποταμού βγήκε η ονομασία Βοϊούσα και στη συνέχεια άλλαξε στο σημερινό όνομα Βοβούσα. Το γεφύρι του χωριού είναι χτισμένο το 1748 και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μέρος του οικισμού. Γύρω από το χωριό υπάρχουν αρκετές ψηλές κορυφές και εκτεταμένα δάση από αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα. Η πιο ψηλή κορυφή της περιοχής είναι το Αυγό το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα). Η Βοβούσα είναι πέρασμα και ενώνει το Μέτσοβο με τα βόρεια χωριά των Γρεβενών και της Βασιλίτσας. Η ευρύτερη περιοχή είναι μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο, οι ψηλές κορυφές και τα δάση δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο. Ακόμη και οδικώς να περάσει κανείς είναι πολύ δύσκολο να μη μαγευτεί από το τοπίο.
Κάθε καλοκαίρι στη Βοβούσα διοργανώνεται το ομώνυμο φεστιβάλ με μουσικές βραδιές, πεζοπορίες, εργαστήρια βοτανολογίας και βοτανοθεραπείας και άλλες δραστηριότητες.
Οι δρόμοι είναι κατάλληλοι και για ταξίδι με ποδήλατο. Με αφετηρία το Μέτσοβο μπορεί κανείς να κάνει μια κυκλική διαδρομή στη Βάλια Κάλντα, να περάσει από τη Βοβούσα και να επισκεφτεί πολλά σημαντικά μέρη.
Γνωστό είναι και το καταφύγιο της Βοβούσας το οποίο βρίσκεται λίγο πριν το χωριό πάνω στον κεντρικό δρόμο. Κάθε καλοκαίρι το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι και οικογένειες με μικρά παιδιά. Το πλάτωμα έξω από το καταφύγιο και οι παροχές που προσφέρει στους επισκέπτες το κάνουν κατάλληλο μέρος για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Είναι ανοιχτό μέχρι αρχές Γενάρη. Μετά κλείνει και ανοίγει ξανά το Πάσχα. Η παραμονή κοστίζει 3 ευρώ για τη χρήση των χώρων του καταφυγίου ενώ το στήσιμο σκηνής είναι δωρεάν. Η κουζίνα λειτουργεί με καλό φαγητό. Έχει ζεστό νερό, τουαλέτες και κοινόχρηστο ψυγείο.
Ορεινό καταφύγιο Βάλια Κάλντα τηλ: (+30) 6977314779, 6972403397 – 26560 22200
Το πιο γνωστό σημείο της περιοχής για τους πεζοπόρους είναι το Αρκουδόρεμα. Το μονοπάτι ξεκινάει από την τοποθεσία Σμίξη και καταλήγει στην καρδιά του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα. Για να βρεθούμε στην αρχή του μονοπατιού ακολουθούμε το δασικό δρόμο που βρίσκεται λίγο πριν το καταφύγιο όπως ερχόμαστε από τα νότια. Όταν φτάσουμε στο ποτάμι περνάμε απέναντι (δεν υπάρχει γεφυράκι) και ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια προς τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Από την κορυφή του Αυγού που βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, μπορούμε να δούμε όλη την κοιλάδα.
Από τη Βοβούσα μπορούμε να κάνουμε και κοντινές βόλτες με το αυτοκίνητο. Η λίμνη με τα νούφαρα βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Βοβούσα με τη τεχνητή λίμνη Αώου ενώ μπορούμε να πάμε και στο χωριό Ηλιοχώρι το οποίο φημίζεται για τους καταρράκτες και τις βάθρες για κολύμπι. Ο δρόμος για το Ηλιοχώρι είναι χωμάτινος δασικός αλλά με υπομονή μπορεί κανείς να πάει και με απλό ΙΧ. Επίσης άλλη μια ωραία βόλτα είναι και η επίσκεψη στο γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο στα βόρεια όρια της Βάλια Κάλντα.
Αυγό – Από τη Βοβούσα στην κορυφή
Υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεκινήσουμε
Ξεκινάμε μέσα από το χωριό ακολουθώντας τη σήμανση προς Άγιο Δημήτριο ή μπορούμε να ακολουθήσουμε τη σήμανση που συναντάμε στα δεξιά μας αμέσως μετά τη σιδερένια γέφυρα όπως πηγαίνουμε από το καταφύγιο προς το χωριό. Πρώτα κινούμαστε πάνω στο δασικό δρόμο. Και στις δύο περιπτώσεις φτάνουμε στην τοποθεσία Άγιος Δημήτριος. Εκεί θα συναντήσουμε ένα ξύλινο σπίτι με περίφραξη. Αν πάμε με αμάξι ως εκεί καλό είναι να το αφήσουμε σε αυτό το σημείο.
Ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια πάνω στο δρόμο. Σε ορισμένα σημεία τα σημάδια μας βάζουν σε μικρά μονοπατάκια για να κόψουμε δρόμο. Μπορούμε και να τα αγνοήσουμε μια που ο δασικός δρόμος μας βγάζει στο σημείο που ξεκινάει το βασικό μονοπάτι για την κορυφή. Η περιοχή σε αυτό το σημείο έχει πολύ πυκνή βλάστηση.
Αρκετά πιο ψηλά ο δασικός δρόμος μας οδηγεί στο μονοπάτι που βρίσκεται στο αριστερό μας χέρι. Για να βρεθεί η είσοδος του μονοπατιού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ακολουθούμε πιστά τα κόκκινα σημάδια.
Το πρώτο μέρος του μονοπατιού είναι αρκετά απότομο αλλά και εμφανές. Από εδώ και πέρα δεν ξαναβγαίνουμε σε δασικό δρόμο. Προχωράμε περνώντας μέσα από το δάσος μέχρι να φτάσουμε στο αλπικό κομμάτι. Τα σήματα μας οδηγούν προς την κορυφή όπως και οι κούκοι στο έδαφος.
Στο αλπικό κομμάτι είναι αρκετά εύκολο να βρούμε τη σωστή πορεία προς την κορυφή. Εντύπωση προκαλούν τα πολλά καμένα δέντρα, αποτέλεσμα των κεραυνών που εκδηλώνονται με τις καταιγίδες. Επειδή αυτό το φαινόμενο είναι συχνό ακόμη και το καλοκαίρι, προτού ανέβουμε στο βουνό θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί για την πρόγνωση του καιρού. Καλό είναι να ξεκινάμε το πρωί μια που οι περισσότερες καταιγίδες εκδηλώνονται μετά το μεσημέρι.
Ο χωματόδρομος από τη σιδερένια γέφυρα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο είναι 2,5 χλμ. Από την τοποθεσία Άγιος Δημήτριος μέχρι την κορυφή θα χρειαστούμε δυόμιση ώρες.
Σκι
Δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή. Τα πιο κοντινά είναι αυτό του Μετσόβου το οποίο είναι μικρών διαστάσεων και της Βασιλίτσας το οποίο είναι το πιο γνωστό στη βόρεια Ελλάδα.
κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας