MountainsGreece

Βουτσικάκι Αγράφων

Τα Άγραφα είναι μέρος της ραχοκοκαλιάς της οροσειράς της Πίνδου αλλά αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορεί να κάνει ένας ορειβάτης δύσκολες και εύκολες.

Το Βουτσικάκι είναι μια από τις κορυφές που μπορούμε να επισκεφτούμε αρκετά εύκολα μια που δεν έχει εκτεθειμένα σημεία, παρά μόνο λίγο πριν την κορυφή όπου απλά θα πρέπει να είμαστε παραπάνω προσεκτικοί στα βήματα μας.

Με υψόμετρο 2.154μ. είναι η τρίτη ψηλότερη κορυφή των Αγράφων μετά την Καράβα και το Ντελιδίμι. Από το ψηλότερο σημείο μπορούμε να δούμε όλες τις υπόλοιπες κορυφές της περιοχής ενώ βορειότερα διακρίνεται ο Όλυμπος, ο Κίσαβος όπως και τα Πιέρια Όρη.

Για να ανέβουμε στην κορυφή θα πρέπει να φτάσουμε στο ορειβατικό καταφύγιο του Καραμανώλη ή καταφύγιο Αγράφων (698 980 2742) και να ανηφορίσουμε προς την κορυφή Τέμπλα.

Το ορειβατικό καταφύγιο Καραμανώλη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντικός προορισμός για ορειβάτες και φυσιολάτρες που θέλουν να γνωρίσουν τα ανατολικά Άγραφα. Τα άτομα που το έχουν αναλάβει νοιάζονται τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τα βουνά τριγύρω. Η ιδιαιτερότητα του καταφυγίου είναι ότι προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητο και αυτό επιτρέπει σε πολύ κόσμο να φτάνει στην περιοχή.

Εκτός από την ανάβαση στις κορυφές Τέμπλα και Βουτσικάκι υπάρχουν και άλλα μονοπάτια δίπλα από το καταφύγιο για χαλαρές βόλτες μέσα στο δάσος. Το καταφύγιο προσφέρει φαγητό και διανυκτέρευση και την καταπληκτική βεράντα με θέα στην Τέμπλα, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει τζάκι και σόμπα.

Τα Άγραφα βρίσκονται στο κέντρο της Πίνδου ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο μάτι εταιριών παραγωγής ρεύματος. Μερικά χιλιόμετρα παραπάνω έχουν μπει οι πρώτες ανεμογεννήτριες και πλέον είναι ορατές από το Βουτσικάκι. Μένει να δούμε τις ορέξεις αυτών που θεωρούν ότι έτσι θα σωθεί το περιβάλλον μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν. Στο χώρο της ορειβασίας υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο το θέαμα των κορυφών με τις σιδερένιες κατασκευές είναι αποκαρδιωτικό.

Στον αντίποδα πολλοί άνθρωποι έδωσαν αγώνα για να παραμείνουν οι κορυφές καθαρές ενώ ο ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας έχει βαλθεί να σηματοδοτήσει τα παλιά μονοπάτια της περιοχής αναδεικνύοντας όλες τις ομορφιές.

Τα Άγραφα θα μπορούσαν να είναι νούμερο ένας προορισμός για πεζοπορία και ορειβασία με μια κυκλική διαδρομή που θα περνάει από τις βασικότερες κορυφές της περιοχής. Με αρχή το καταφύγιο Καραμανώλη και ενδιάμεσες στάσεις στα χωριουδάκια θα μπορούσε να γίνει ένα πολυήμερο τρέκινγκ με οφέλη για τους κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να λειτουργούν μικρά καταφύγια ανάγκης και δημοτικά καταφύγια που να προσφέρουν φαγητό και στέγη. Όπως δηλαδή γίνεται στις Άλπεις και στα Ιμαλάια. Να μπορεί κανείς να ξεκινήσει μόνο με το σακίδιο του και να περπατήσει χωρίς βάρος. Ωστόσο αυτά θέλουν σχεδιασμό, όραμα και χρήμα.

Περιγραφή διαδρομής

Ξεκινάμε από το καταφύγιο και ανηφορίζουμε προς το τέλος των λιφτ. Απέναντι από το δασικό δρόμο ξεκινάει το μονοπάτι για την Τέμπλα. Περνάμε ανάμεσα από τα έλατα μέχρι να τελειώσει το δάσος.

Στο σημείο που φτάνουμε στο αλπικό θα πρέπει να ανηφορίσουμε λίγο παραπάνω. Το μονοπάτι κάπως μπερδεύει και ορισμένες φορές οδηγεί τους πεζοπόρους πιο χαμηλά. Για να συνεχίσουμε σωστά θα πρέπει να κοιτάμε τα ορειβατικά σημάδια.

Η διαδρομή είναι εύκολη και σε λιγότερο από μια ώρα μας βγάζει στο τσιμεντένιο κολωνάκι της κορυφής Τέμπλα. Από εκεί μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά το Βουτσικάκι. Στη συνέχεια περπατάμε πάνω στην κορυφογραμμή μέχρι να φτάσουμε στο διάσελο που χωρίζει τις δύο κορυφές. Από το διάσελο ξεκινάει το πιο επίπονο μέρος της διαδρομής.

Ανηφορίζουμε την πλαγιά μέχρι να βγούμε στο ψηλότερο σημείο και από εκεί πάμε αριστερά μέχρι και την κορυφή. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και μόνο στο τελευταίο μισάωρο θα πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι μια που θα χρειαστεί να πεζοπορήσουμε πάνω σε βράχια που γλιστράνε. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο θα δούμε απέναντι μας την κορυφή.

Πληροφορίες

– Η ανάβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες

– Νερό δεν υπάρχει στο μήκος της πορείας

– Σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε την Τέμπλα στο γυρισμό μπορούμε να στρίψουμε στο διάσελο δεξιά προς τη στάνη που διακρίνεται πιο χαμηλά και να επιστρέψουμε από το δασικό δρόμο. Η πορεία δεν είναι μικρότερη αλλά μας επιτρέπει να δούμε το δάσος της περιοχής και να αποφύγουμε τον ήλιο για κάποια ώρα.

– Προσοχή. Με χιόνια η ίδια διαδρομή δεν είναι εύκολη. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα. Ακόμη και η Τέμπλα όταν το χιόνι παγώνει χρειάζεται προσοχή. Ο προσανατολισμός του μονοπατιού είναι βορινός και για κάποιες μέρες του χειμώνα η πλαγιά παγώνει. Το ίδιο ισχύει και για το Βουτσικάκι. Το τελευταίο κομμάτι πριν την κορυφή είναι πολύ επικίνδυνο. Ανάλογα με το πως θα κάτσει το χιόνι μπορεί να μην είναι ορατό αν πατάμε πάνω στα βράχια η στο κενό. Δεξιά και αριστερά υπάρχει γκρεμός.

κείμενο: Πάνος Μπαμπαλούκας

φωτογραφίες – βίντεο: Πάνος Μπαμπαλούκας, Σοφία Αγγελίδου

Σχετικά άρθρα

Ορειβασία στον χιονισμένο Μαχαιρά

mountainsGreece

Πεζοπορία στη Μεγάλη Ζήρεια

mountainsGreece

Ανάβαση στην κορυφή Φούρκα Νεράιδας

mountainsGreece