MountainsGreece

Πεζοπορία στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς για αναρρίχηση με επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Βρίσκονται στο άνω άκρο του θεσσαλικού κάμπου δίπλα στην οροσειρά της Πίνδου. Νοτιοδυτικά διακρίνεται ο Κόζιακας και ο Λάκμος, ενώ βορειότερα συναντάμε εκτεταμένα δάση βελανιδιάς και τα υψώματα των Χασίων Ορέων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργήθηκαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια όταν τα νερά της θάλασσας αποτραβήχτηκαν φανερώνοντας τους βράχινους σχηματισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος των βράχων αποτελείται από ψαμμίτη.

Σημείο αναφοράς αποτελούν και τα μοναστήρια που χτίστηκαν στις κορυφές των βράχων. Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα είναι τα σημαντικότερα μέρη της μοναστικής ζωής στη χώρα μας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εκκλησία προσπάθησε να διώξει τους αναρριχητές από την περιοχή των Μετεώρων χωρίς να το καταφέρει. Ο κύριος λόγος σύμφωνα με την εκκλησία, ήταν ότι οι αναρριχητές αλλοιώνουν τα βράχια τα οποία θεωρούνται αρχαιολογικός χώρος, όπως και το ότι πολλές διαδρομές έχουν θέα στα Μοναστήρια. Βέβαια είναι κάπως παράλογο να γκρινιάζουν οι μοναχοί για αλλοίωση του περιβάλλοντος, την ώρα που τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια έχουν γιγαντωθεί ενώ χτίζονται καινούργια και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία κάνουν ουρές για να φτάσουν στα μοναστήρια.

Φυλλοβόλα δέντρα

Πέρα όμως από τα περίεργα της περιοχής τα Μετέωρα προτείνονται και για ήπιες πεζοπορίες. Ανάμεσα από τους επιβλητικούς βράχους, υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν τον επισκέπτη σε κρυφά μέρη με μοναδική θέα αλλά και στις μονές.

Ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια είναι αυτό που ενώνει την Καλαμπάκα με το Καστράκι διασχίζωντας το κέντρο των Μετεώρων. Ξεκινάει στο τέλος της οδού Κλεισούρας στην Καλαμπάκα με κατεύθυνση τη μονή της Αγίας Τριάδας.

Πριν φτάσουμε στη μονή μπαίνουμε αριστερά σε άλλο μονοπάτι που μας οδηγεί προς το βορά με τελική κατάληξη το χωριό Καστράκι. Για να μη χαθούμε θα πρέπει να έχουμε μια εφαρμογή στο κινητό μας η ένα χάρτη με τα μονοπάτια της περιοχής.

Περιγραφή διαδρομής

Ακολουθούμε την οδό Κλεισούρας μέχρι το τέλος του δρόμου όπου θα βρούμε το πετρόχτιστο μονοπάτι. Πεζοπορούμε για 10 περίπου λεπτά και σε έναν χαρακτηριστικό βράχο με βέλος μπαίνουμε αριστερά.

Μετέωρα

Θα δούμε σημάδια πάνω στα δέντρα με τα αρχικά MTR. Είναι η σήμανση του ορεινού αγώνα τρεξίματος που γίνεται στην περιοχή.

Ακολουθούμε το μονοπάτι προς τα πάνω μέχρι να φτάσουμε αρκετά ψηλά. Στο σημείο αυτό έχουμε πολύ καλή θέα ενώ για να μη βγούμε στο ασφάλτινο δρόμο θα πρέπει να κατηφορίσουμε αριστερά. Το μονοπάτι είναι ευκρινές και έχει καλή σήμανση.

Πλέον πεζοπορούμε ανάμεσα από βελανιδιές. Η πορεία έχει αρκετές διακλαδώσεις στις οποίες μπορούμε να βγαίνουμε από το μονοπάτι και να εξερευνούμε τα βράχια, να βγάζουμε φωτογραφίες και να απολαμβάνουμε τη θέα.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε και στρίβουμε αριστερά σε μια ανηφόρα η οποία μας οδηγεί στην τοποθεσία Μικρό Άγια Πνεύμα. Από εκεί μπορούμε να βγούμε στο Καστράκι και να επιστρέψουμε στην Καλαμπάκα.

Εμείς στην επιστροφή προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που φαίνεται στους χάρτες το οποίο περνάει από την αυλή μιας νέας οπτικά μονής αλλά η περίφραξη και η κλειστή πόρτα του μοναστηριού μας άλλαξε τα σχέδια. Έτσι ακολουθήσαμε το δασικό δρόμο και έπειτα ένα εναλλακτικό μονοπάτι που μας οδήγησε στα πρώτα σπίτια της Καλαμπάκας.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες. Καλό είναι να αποφεύγουμε την πεζοπορία τις μέρες που βρέχει.

κείμενο: Πάνος Μπαμπαλούκας

φωτογραφίες – βίντεο: Σοφία Αγγελίδου, Πάνος Μπαμπαλούκας

Απογευματινή  θέαΘέαΑρχή διαδρομήςΒράχια και σκιάΒράχιαΠέτρινο μονοπάτιΒράχιαΜονοπάτιΣημείο με θέαΘέα στο κέντρο των ΜετεώρωνΜετέωραΠερπάτημα στα βράχιαΠερπάτημα στα βράχιαΘέαΑπόκρημνο σημείο εκτός μονοπατιούΦυλλοβόλα δέντραΠερπάτημα ανάμεσα από βελανιδιέςΒράχιαΒράχιαΒράχια που βλέπουν προς το ΚαστράκιΜετέωραΔέντρα σε απίθανα σημείαΔασικός δρόμος προς το τέλος της διαδρομήςΑνατολή φεγγαριού

Σχετικά άρθρα

Από τον Ερύμανθο στην Καλιακούδα

mountainsGreece

Μονοπάτι Καλαρρύτες Συρράκο

mountainsGreece

Με ποδήλατο από τη θάλασσα στη Νεραϊδοράχη Χελμού

mountainsGreece