MountainsGreece

Ορειβασία στον χιονισμένο Μαχαιρά

Η κορυφή Μαχαιράς ξεπροβάλει νότια από το Καλλιφώνι και βρίσκεται αρκετά μακριά από τις κεντρικές κορυφές του Ερυμάνθου (Ωλενός, Μουγγίλας). Με υψόμετρο 1.879μ και έντονο ανάγλυφο στην κορυφογραμμή, αποτελεί μια καλή πρόταση για μονοήμερη ορειβασία στην περιοχή. Η βορεινή πλευρά μαζεύει πολύ χιόνι το χειμώνα και από εκεί περνάει το βασικό ορειβατικό μονοπάτι.

Αρχή διαδρομής

Το καλοκαίρι είναι σχετικά εύκολο να φτάσει κανείς στην κορυφή αλλά το χειμώνα η διαδρομή γίνεται δύσκολη και απαιτητική. Ο χειμερινός εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Περιμετρικά του Μαχαιρά υπάρχει δάσος από αειθαλή δέντρα, έλατα και δασική πεύκη, ενώ χαμηλότερα δίπλα στα ρέματα υπάρχουν λιγοστά φυλλοβόλα.

Η κορυφή μπροστά μας

Για να προσεγγίσουμε την αρχή του μονοπατιού θα πρέπει να κατευθυνθούμε στην Άνω Βλασία και από εκεί να ακολουθήσουμε το δρόμο προς το χωριό Λεχούρι. Πάνω σε μια αριστερή στροφή θα δούμε στα δεξιά μας ένα δασικό δρόμο. Τον ακολουθούμε και σε περίπου 100 μέτρα θα βγούμε μπροστά σε μια μεταλλική αυτοσχέδια πόρτα. Η πόρτα υπάρχει για να μην βγαίνουν τα ζώα από την περιοχή . Την ανοίγουμε, περνάμε και την ξανακλείνουμε. Από εκεί ακολουθούμε τον αριστερό δασικό δρόμο μέχρι που φτάνουμε σε αδιέξοδο με μια τσιμεντένια δεξαμενή (37.964384, 21.885638) στα αριστερά μας και μια στάνη ευθεία.

Η πλαγιά

Εδώ ξεκινάει το μονοπάτι. Περπατάμε προς το τέλος του δρόμου και αριστερά προς το ρέμα με το μεγάλο σωλήνα. Στο τέλος του μονοπατιού περνάμε το ρέμα απέναντι και ανηφορίζουμε δεξιά και μετά αριστερά. Από εδώ ξεκινάνε τα ορειβατικά σημάδια. Υπάρχουν λίγα μεταλλικά σήματα πάνω στα δέντρα και κόκκινο σπρέι στους βράχους. Χωρίς χιόνι είναι εμφανέστατα αλλά με πολύ χιόνι ορισμένα σήματα κρύβονται.

Το Καλλιφώνι

Το ανάγλυφο του βουνού είναι αρκετά έντονο οπότε είναι αναγκαίο να μείνουμε μέσα στο μονοπάτι για να βγούμε στο αλπικό. (Μην δοκιμάσετε την ανάβαση από όπου σας έρθει). Ακολουθούμε πιστά τα σημάδια και σύντομα φτάνουμε σε μια μεγάλη πηγή που τροφοδοτεί το ρέμα που περάσαμε λίγο νωρίτερα. Στη συνέχεια συνεχίζουμε προς το ξερό ρέμα και περνάμε απέναντι με το μονοπάτι να ανηφορίζει αρκετά απότομα.

Η πλαγιά

Παραπάνω κινούμαστε μέσα στο δάσος από όπου ξεκινάει μια μεγάλη τραβέρσα προς τα δεξιά. Στο τέλος της μεγάλης τραβέρσας φτάνουμε σε ένα πλάτωμα. Πλέον βρισκόμαστε πριν το αλπικό. Από το σημείο αυτό διακρίνουμε την κορυφή του βουνού. Η κατεύθυνση είναι εμφανής. Κινούμαστε προς το δεξιό τμήμα της κορυφής ανάμεσα από τα τελευταία έλατα.

Μουγγίλας Ωλενός

Και εδώ για να βγούμε πάνω κάνουμε μια μεγάλη τραβέρσα έχοντας στα δεξιά μας μια μικρότερη κορυφογραμμή. Αφού φτάσουμε στο αλπικό θα δούμε μπροστά μας την απότομη πλαγιά την οποία θα πρέπει να ανέβουμε. Από εδώ και πέρα θα χρειαστούμε χειμερινό εξοπλισμό.

Κορυφή

Ξεκινάμε την ανάβαση έχοντας κραμπόν και πιολέ. Κινούμαστε ευθεία και αρκετά παραπάνω πάμε για λίγο πιο αριστερά. Αφού περάσουμε το πρώτο απότομο κομμάτι η κλίση μαλακώνει. Συνεχίζουμε προς τα πάνω μέχρι να φτάσουμε στο δύσκολο πέρασμα. Λίγο πριν την κορυφή οι βράχοι δημιουργούν έναν τοίχο και δυσκολεύουν την πορεία μας. Για να βγούμε πάνω θα πρέπει να κινηθούμε τραβερσάροντας προς τα δεξιά και να ανέβουμε στον βράχο. Το σημείο αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή. Ειδικά με πολύ χιόνι τα πιθανά πατήματα κρύβονται. Για σιγουριά καλό είναι να σκάψουμε στο βράχο που θα ανέβουμε και να βγάλουμε το χιόνι από τα σημεία που θα πατήσουμε, έτσι ώστε να είμαστε πιο σίγουροι.

Απότομες πλαγιές στην κορυφογραμμή

Με υπομονή και προσοχή ανεβαίνουμε και φτάνουμε στην τελευταία πλαγιά πριν την κορυφή. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την κορυφογραμμή του βουνού (προς αριστερά) ή να γυρίσουμε από το ίδιο επικίνδυνο σημείο. Εμείς επιλέξαμε να γυρίσουμε από την κορυφογραμμή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να κατεβούμε από το βουνό. Η κορυφογραμμή είναι επίπονη και στενή, ενώ με μαλακό χιόνι κρύβει πολλές παγίδες.

Μετά από αρκετή ώρα ορειβασίας φτάνουμε αρκετά πιο χαμηλά και βλέπουμε στα αριστερά μας ένα πλάτωμα με σχετικά ήπια κλίση. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μας γεμίζει αμφιβολίες για το κατά πόσο οδηγεί χαμηλότερα, όμως μέσα από πατάρια και ράμπες φτάνουμε ξανά στο δάσος. Η ίδια διαδρομή χωρίς χιόνι προφανώς είναι πιο εύκολη.

Πληροφορίες

– Έχουμε μαζί μας χειμερινό εξοπλισμό

– Στο απότομο πέρασμα ψηλά αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχοινάκι

– Η κορυφογραμμή χρειάζεται πολύ υπομονή. Δεν υπάρχουν εύκολα σημεία υποχώρησης ούτε από δεξιά ούτε από αριστερά

Η διαδρομή με πολύ χιόνι δεν προτείνεται για αρχάριους ορειβάτες/ισσες

– Για να την ολοκληρώσουμε χρειαστήκαμε 8 ώρες με μαλακό χιόνι στο γυρισμό

κείμενο – φωτογραφίες – βίντεο: Πάνος Μπαμπαλούκας

Το δάσος κοντά στη δεξαμενήΑρχή διαδρομήςΤραβέρσα στο δάσοςΗ κορυφή μπροστά μαςΤελευταία δέντρα πριν το αλπικόΗ κορυφή και η πλαγιά δεξιά που ανεβαίνουμεΑλπικόΤο ΚαλλιφώνιΛεπίδα και ΜουγγίλαΚορυφογραμμή Προφήτη ΗλίαΠροφήτης Ηλίας Μουγγίλας ΩλενόςΠρος το απότομο μέροςΗ πρώτη απότομη πλαγιάΗ πλαγιάΗ πλαγιάΑλπικόΘέα προς ΑροάνιαΗ πλαγιάΘέαΜουγγίλας ΩλενόςΚορυφήΚατηφορίζοντας από την κορυφήΑπότομες πλαγιές στην κορυφογραμμήΔάσοςΗ κορυφογραμμή του Μαχαιρά

Σχετικά άρθρα

Ταΰγετος

mountainsGreece

Δυο μέρες στην Γκιώνα

mountainsGreece

Εγκαίνια νέου μονοπατιού στην Πάρνηθα

mountainsGreece