MountainsGreece

Λάκμος

Το όρος Λάκμος (Περιστέρι) βρίσκεται νότια του Μετσόβου στην κεντρική Πίνδο. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένο βουνά της περιοχής- αφού για να το προσεγγίσει κανείς πρέπει να διασχίσει μεγάλο μέρος της Πίνδου- και περιτριγυρίζεται από πολλές κορυφές που υπερβαίνουν τα 1.700μ. σε υψόμετρο. Έχει πάνω από δέκα κορυφές που υπερβαίνουν τα 2.000μ. και αρκετές απότομες κόψεις για τους λάτρεις της δύσκολης ορειβασίας.

Περιμετρικά του βουνού υπάρχουν πολλά ποτάμια και ρέματα, καθώς και δάση έλατου και φυλλοβόλων, που την άνοιξη μεταμορφώνουν την περιοχή σε πολύχρωμο καμβά. Ακόμη είναι βασικός τροφοδότης των ποταμών Αχελώου και Αράχθου. Οι περισσότερες αναβάσεις γίνονται από το χωριό Χαλίκι,που βρίσκεται ανατολικά, και από το χωριό Ανθοχώρι στα βόρεια. Από το Ανθοχώρι δεν υπάρχει σήμανση, ωστόσο με τη βοήθεια των κατοίκων μπορεί κανείς να εντοπίσει τη σωστή διαδρομή. Ούτε μέσα στο χωριό Χαλίκι υπάρχει σήμανση, αλλά λίγο πιο έξω ξεκινούν τα ορειβατικά σημάδια που οδηγούν μέχρι την κορυφή.

Παρά την εντατική βόσκηση στην περιοχή, μεγάλο μέρος του βουνού παραμένει άθιχτο από τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα αλπικά λιβάδια δυτικά της κορυφής προτείνονται για κατασκήνωση και ορειβατικό σκι. Νότια της κορυφής Τσουκαρέλα βρίσκεται η αλπική λίμνη Βερλίγκα, όμως για να τη δει κανείς με νερό πρέπει να την επισκεφθεί την άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια. Από τον Λάκμο είναι ορατά τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και το Μαυροβούνι. Το όρος Κακαρδίτσα σχεδόν ενώνεται με τις νότιες κορυφές του Λάκμου, και εύκολα μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει διάσχιση και των δύο βουνών.

Κορυφή

2.294μ.

Αποστάσεις

Αθήνα 425χλμ.

Θεσσαλονίκη 254χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Χαλίκι (χωριό) – κορυφή Περιστέρι: Η πορεία μας ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του χωριού. Κατηφορίζουμε προς το μονότοξο γεφυράκι που βρίσκεται στο τέλος του χωριού σε αντίθετη κατεύθυνση από την είσοδο του χωριού. Εδώ ξεκινάνε δύο δρόμοι. Ο ένας φεύγει αριστερά προς μια εκκλησία και ο άλλος φεύγει δεξιά. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο που φεύγει προς τα δεξιά. Προχωράμε παράλληλα με το ποτάμι έχοντας δεξιά μας τα τελευταία σπίτια του χωριού. Συνεχίζουμε ευθεία αγνοώντας τους υπόλοιπους χωματόδρομους. Σε λίγη ώρα θα συναντήσουμε σιδερένιο γεφύρι που περνάει το ποτάμι απέναντι και μας οδηγεί σε πηγή. Εδώ είναι καλό να γεμίσουμε τα παγούρια γιατί οι υπόλοιπες πηγές είναι πολύ ψηλά.

Ξαναγυρνάμε στο χωματόδρομο και ανηφορίζομε μέχρι που φτάνουμε πάνω στο ποτάμι. Εδώ υπάρχει κούκος και κόκκινη μπογιά στα βράχια. Περνάμε απέναντι το ποτάμι και συνεχίζουμε στο πλάτωμα αφήνοντας το δρόμο. Λίγο παραπάνω θα τον ξανασυναντήσουμε. Συνεχίζουμε πάνω στο δρόμο αναζητώντας τα κόκκινα σημάδια που είναι αρκετά ευδιάκριτα. Θα μπούμε άλλες δυο φορές στο μονοπάτι για να γλυτώσουμε δρόμο. Τη δεύτερη φορά που θα βγούμε από το μονοπάτι φτάνουμε σε μικρό πλάτωμα και αριστερά μας βλέπουμε ψηλές κορυφές ενώ ο δρόμος μπροστά μας φαίνεται να κατηφορίζει.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να βρούμε το μονοπάτι. Βρίσκεται δεξιά και υπάρχουν αρκετά κόκκινα σημάδια καθώς και κούκοι που μας βάζουνε στη σωστή πορεία. Για λίγο πάμε παράλληλα με το δρόμο μέχρι που αρχίζουμε να παίρνουμε ύψος μέσα από ελατόδασος και σύντομα φτάνουμε σε ρέμα. Περνάμε απέναντι και ανηφορίζουμε μέχρι το απέναντι ύψωμα. Στη συνέχεια φεύγουμε δεξιά ενώ μπροστά μας αρχίζουν να εμφανίζονται οι ψηλές κορυφές.

Σε λίγο θα συναντήσουμε ξανά το δρόμο. Τα κόκκινα σημάδια μας οδηγούν σωστά, ενώ τα βέλη δείχνουν που πρέπει να στρίψουμε. Από εδώ αρχίζει το αλπικό κομμάτι. Το τοπίο είναι βραχώδες και χρειάζεται προσοχή εάν η ανάβαση γίνεται με χιόνι. Το καλοκαίρι θα δυσκολευτείτε να βρείτε σκιά. Συνεχίζουμε την πορεία μας ακολουθώντας τα σημάδια και τους κούκους. Η κορυφή βρίσκεται δεξιά και έχει ήπια κλίση. Για να την ανέβουμε συνεχίζουμε μέχρι την απέναντι κορυφογραμμή και μετά πάμε δεξιά ανηφορίζοντας,μέχρι το τριγωνομετρικό του στρατού. Προσοχή, πίσω από την κορυφή υπάρχει γκρεμός και το χειμώνα σχηματίζεται μεγάλη κορνίζα.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, η Αμάλθεια, θετή μητέρα του Δία, έδωσε το θρυλικό κέρας της στον θεό-ποταμό Αχελώο, ο οποίος είχε χάσει το κέρατο του κατά τη διάρκεια της πάλης του με τον Ηρακλή. Ο Αχελώος πηγάζει από το βουνό Λάκμος (Περιστέρι) και, σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, δημιουργήθηκε από τα δάκρυα της Νιόβης, η οποία κατέφυγε στο όρος Σίπυλο όταν οι θεοί σκότωσαν τον άντρα και τα δεκατέσσερα παιδιά της.

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της περιοχής έχουν φυσιολατρικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά ποτάμια στην περιοχή με πιο γνωστό τον Αχελώο (Ασπροπόταμος). Το χωριό Ανθοχώρι που βρίσκεται βόρεια του βουνού έχει λαογραφικό μουσείο και όμορφη θέα στα γύρω δάση. Το χωριό Χαλίκι, με την πέτρινη πλατεία και το παραδοσιακό φεγύρι, βρίσκεται ανατολικά του βουνού και το χειμώνα έχει λιγοστούς κατοίκους.

Σκι

Δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό.

Σχετικά άρθρα

Όρη Βάλτου κορυφή Αετοί (1852μ.)

mountainsGreece

Αχέροντας

mountainsGreece

Καλιακούδα

mountainsGreece