Το Μαυροβούνι βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμπάκα και τα Ιωάννινα, πάνω από την τεχνητή λίμνη Αώου, και η κορυφογραμμή του αποτελεί τα νότια όρια του εθνικού δρυμού Πίνδου- Βάλια Κάλντα. Η περιοχή έχει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, χάρη στα πυκνά φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, τα οποία προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια θηλαστικά- ανάμεσα τους, η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο κ.α. Στον εθνικό δρυμό Πίνδου έχουν καταγραφεί 70 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 10 είναι σπάνια αρπαχτικά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός και ο χρυσογέρακας.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι κορυφές των βουνών γύρω από τη Βάλια Κάλντα καλύπτονται με χιόνι μετατρέποντας την περιοχή σε ορειβατική όαση. Ωστόσο οι περισσότερες κορφές έχουν ήπιο ανάγλυφο και προτείνονται ακόμη και για αρχάριους πεζοπόρους. Η πιο γνωστή και εύκολα προσεγγίσιμη κορυφή είναι η Φλέγγα. Άλλες γνωστές κορυφές είναι αυτή του Αυγού, με υψόμετρο 2.177μ., που βρίσκεται βόρεια της Φλέγγας, και η Μηλιά με υψόμετρο 2.159μ. στα ανατολικά της.
Από τη Φλέγγα έχουμε θέα προς το όρος Σμόλικα, την Βασιλίτσα, το Περιστέρι και άλλα βουνά ενώ λίγο κάτω από την κορυφή, στα βόρεια, βρίσκονται οι δύο μικρές αλπικές λίμνες Φλέγγα, στις οποίες κατοικεί ο σπάνιος αμφίβιος τρίτωνας. Η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα δέχεται το νερό των πηγών και με τη σειρά της τροφοδοτεί την δεύτερη που βρίσκεται είκοσι μέτρα χαμηλότερα. Το χειμώνα παγώνουν, και συνήθως παραμένουν κρυμμένες κάτω από ένα στρώμα χιονιού μέχρι την άνοιξη. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή είναι τους ανοιξιάτικους μήνες. Τις βροχερές ημέρες, η περιοχή είναι αρκετά επικίνδυνη λόγω των κεραυνών που συχνά φτάνουν στο έδαφος.
Κορυφή
2.157μ.
Αποστάσεις
Αθήνα: 425χλμ.
Θεσσαλονίκη: 236χλμ.
Καταφύγια
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Βοβούσα Ζαγορίου Ιωαννίνων – τηλ: (+30) 6977314779, 6972403397, + 30 2656 022200
Καταφύγιο Μαυροβουνίου – τηλ: +30 26560 41207
Προτεινόμενη διαδρομή
Από το Μέτσοβο ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Μηλιά. Αγνοούμε την πρώτη πινακίδα, που καταλήγει στις πηγές Αώου, και συνεχίζουμε μέχρι να συναντήσουμε δεύτερο δρόμο, που στρίβει αριστερά και μας οδηγεί στο βόρειο κομμάτι της λίμνης. Η διαδρομή μας ξεκινάει από το πλάτωμα που βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε στη λίμνη. Η τοποθεσία λέγεται Πολιτσές και η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται στα δεξιά μας, εκεί όπου υπάρχει και το πρώτο ορειβατικό σημάδι (σιδερένιο κολωνάκι P1).
Ανηφορίζουμε στο χωματόδρομο, έχοντας δεξιά μας και αρκετά μακριά το ρέμα Μεγγούλη. Για λίγη ώρα τα σήματα χάνονται, εμείς συνεχίζουμε περνώντας πάνω από χαμηλούς πέτρινους τοίχους και φτάνουμε κοντά στο ρέμα, ενώ αριστερά μας βρίσκεται το δάσος. Το σήμα που μας δείχνει τη σωστή πορεία βρίσκεται πάνω σε δέντρο, στο σημείο που περνάνε σωλήνες ύδρευσης. Το μονοπάτι ακολουθεί τους σωλήνες για λίγη ώρα. Δεξιά μας φεύγει χωματόδρομος ο οποίος κινείται παράλληλα με το ρέμα. Τον αγνοούμε και μένουμε στο μονοπάτι. Στην αρχή είναι αρκετά εμφανές μέχρι που χάνεται. Από εδώ και πέρα χαράζουμε δική μας πορεία με βόρεια κατεύθυνση. Τα ανοίγματα που υπάρχουν στο δάσος μας βοηθούν να κινηθούμε σωστά.
Σύντομα και μετά από ένα απότομο κομμάτι φτάνουμε σε χωματόδρομο, ενώ αρχίζουμε και πάλι να βλέπουμε σημάδια πάνω στα δέντρα. Συνεχίζουμε δεξιά και σύντομα συναντάμε άλλο χωματόδρομο, που κατηφορίζει προς τα δεξιά. Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο που είμαστε μέχρι που φτάνουμε σε πηγή πριν από κλειστή αριστερή στροφή. Πηγή υπάρχει και πιο πάνω, αλλά εάν στο βουνό υπάρχουν πολλά χιόνια δεν εντοπίζεται εύκολα. Γεμίζουμε τα παγούρια μας και συνεχίζουμε μέχρι το καταφύγιο. Από εδώ ακολουθούμε για λίγο ακόμη το δρόμο μέχρι που φτάνουμε στην τοποθεσία Πάδε λα Λάκλου. Εδώ βρίσκεται και η άλλη πηγή (προσοχή στη μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται μπροστά της, και συχνά είναι καλυμμένη με χιόνι).
Συνεχίζουμε αριστερά ανάμεσα στις χαμηλές κορυφές και σύντομα συναντάμε ένα κτίσμα. Από εκεί φεύγουμε δεξιά προσεγγίζοντας τη κορυφογραμμή. Η σήμανση είναι καλή και μας οδηγεί ξανά αριστερά μέχρι που βλέπουμε την κορυφή Φλέγγα. Πλέον κινούμαστε με κατεύθυνση την κορυφή, ακολουθώντας τα σήματα και σύντομα φτάνουμε στο μικρό πλάτωμα ακριβώς από κάτω της. Αριστερά μας φαίνεται η τεχνητή λίμνη Αώου. Το τελευταίο κομμάτι γίνεται ανάμεσα στα δέντρα, με αρκετή κλίση εδάφους. Φτάνουμε στο τσιμεντένιο τριγωνομετρικό, από όπου είναι ορατές οι λίμνες Φλέγγα- εφόσον δεν είναι κρυμμένες κάτω από το χιόνι. Από εδώ βλέπουμε πολλά γνωστά βουνά της Ηπείρου όπως τον Σμόλικα, το Περιστέρι κ.α. Η διαδρομή διαρκεί περίπου τρεισήμισι ώρες, ανάλογα με την ποιότητα του χιονιού.
Ιστορικά στοιχεία
Κατάλοιπα προϊστορικών οικισμών έχουν έρθει στο φως σε διάφορα σημεία της Πίνδου, από τις κορυφές του Σμόλικα ως τις λίμνες της Βάλια Κάλντα. Κατά τους Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους, οι κάτοικοι του Μετσόβου απολάμβαναν το προνόμιο της ιδιαίτερης μεταχείρισης από το κράτος, καθώς η συνεργασία τους ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο του περάσματος του Ζυγού (γνωστό και ως Κατάρα), που συνέδεε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.
Αξιοθέατα
Το πιο γνωστό χωριό της περιοχής είναι το Μέτσοβο. Επισκεφθείτε τον Αβερώφειο κήπο για να περιεργαστείτε όλα τα είδη φυτών που υπάρχουν στην περιοχή. Αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο Λαϊκής τέχνης, την πινακοθήκη και τον νερόμυλο του Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου λίγο κάτω από το χωριό. Στην κεντρική πλατεία υπάρχουν πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.
Όσοι προτιμούν τους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς, δε θα απογοητευτούν από το Ανθοχώρι, στους πρόποδες του όρους Περιστέρι, το οποίο έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Και εδώ υπάρχει λαογραφικό μουσείο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής. Η περιοχή προτείνεται για κατασκήνωση.
Σκι
Δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στο Μαυροβούνι. Ωστόσο, το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα.