MountainsGreece

Τσιγκόρι

Το Τσιγκόρι είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό της νότιας Πίνδου. Γειτονεύει με τα Τζουμέρκα και το Αυγό και στους πρόποδες του κυλάει ο ποταμός Αχελώος. Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από πανύψηλα έλατα ενώ χαμηλότερα προς το ποτάμι υπάρχουν πολλά άλλα είδη όπως πλατάνια, καρυδιές, φουντουκιές, βελανιδιές κ.α. Δυστυχώς λόγω του φράγματος της Μεσοχώρας και της επικείμενης πλημμύρας στις όχθες του ποταμού, τα τελευταία χρόνια δόθηκαν άδειες σε υλοτόμους για κοπή δέντρων. Συγκεκριμένα στους πρόποδες του βουνού κοντά στον ποταμό Αχελώο κόπηκαν πολλές αιωνόβιες βελανιδιές.

Η πανίδα στο βουνό περιλαμβάνει αρκούδες, λύκους και άλλα μικρότερα θηλαστικά. Η απομόνωση της περιοχής και η χαμηλή επισκεψιμότητα ορειβατών λειτουργούν προς όφελος της άγριας ζωής. Η θέα από την κορυφή του διεκδικεί το “πρώτο βραβείο” σε σχέση με τα γύρω βουνά. Από εδώ βλέπουμε το Αυγό, το Χατζή, την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων ενώ εντυπωσιακή είναι η κορυφή Καταφύλλι όπως και η κόψη του Κριάκουρα. Ορειβατικά το βουνό αποτελεί ένα εύκολο πεδίο ενώ ακόμη και με χιόνια δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το κοντινότερο χωριό είναι το Αρματολικό. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και γνωρίζουν καλά τα αξιοθέατα του βουνού. Δυστυχώς και αυτό το χωριό κινδυνεύει από το φράγμα της Μεσοχώρας. Ένα μέρος του βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας και σε περίπτωση που το φράγμα λειτουργήσει θα βυθιστεί.

Κορυφή

1.976μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 398χλμ.

Θεσσαλονίκη: 318χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Αρματολικό. Λίγο έξω από το χωριό με κατεύθυνση το φράγμα ανηφορίζουμε σε τσιμεντένιο δρομάκι. Μετά από μια στροφή το εγκαταλείπουμε και μπαίνουμε στις στράτες που έχουν ανοίξει τα ζώα. Δεν υπάρχει σημαδεμένο ορειβατικό μονοπάτι αλλά μικρά μονοπάτια που μας οδηγούν ψηλά μέχρι εκεί που τελειώνουν οι πεζούλες. Ανηφορίζουμε προς τα αριστερά με κατεύθυνση την κορυφή που ορθώνεται μπροστά μας. Φτάνοντας στο δάσος με τα έλατα, βλέπουμε αριστερά μας μεγάλη σάρα. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά της προς τα τελευταία δέντρα αποφεύγοντας τους θάμνους. Σε αυτό το σημείο η ανηφόρα είναι αρκετά απότομη.

Πλησιάζοντας στο αλπικό κομμάτι περνάμε μέσα από το δάσος πάνω από τις σάρες μέχρι που φτάνουμε κάτω από παλιό ραντάρ του στρατού. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να κάνουμε στάση μιας και είναι το τελευταίο μέρος με σκιά. Στη συνέχεια συνεχίζουμε προς την κορυφή από πάνω μας και περνάμε τα βράχια από δεξιά. Φτάνουμε σε δύο μεγάλους κούκους. Έπειτα πάμε αριστερά και σύντομα φτάνουμε στην κορυφογραμμή. Στο βάθος βλέπουμε την κορυφή του βουνού. Συνεχίζουμε κατά μήκος της κορυφογραμμής και στην προηγουμένη κορυφή πριν την υψηλότερη κατηφορίζουμε δεξιά για να αποφύγουμε τον γκρεμό που υπάρχει μπροστά μας.

Οι έμπειροι ορειβάτες μπορούν να συνεχίσουν ευθεία αν και έχει ένα απότομο πέρασμα. Εμείς κατηφορίζουμε αρκετά χαμηλά φτάνοντας σε σάρα που βρίσκεται αριστερά μπροστά μας. Περνάμε προσεκτικά περπατώντας πάνω στη σάρα με πορεία προς το διάσελο που βρίσκεται αριστερά. Φτάνοντας στο διάσελο βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής. Κινούμαστε δεξιά περνώντας κάτω από τα βράχια που βρίσκονται αριστερά μας και ανηφορίζουμε μέχρι που φτάνουμε κοντά στην κορυφή. Στη συνέχεια η πορεία είναι εύκολη και σύντομα φτάνουμε στην κορυφή και σε σπασμένο τσιμεντένιο κολωνάκι. Από εδώ έχουμε θέα προς τα Τζουμέρκα, το Αυγό, το Χατζή και άλλα βουνά. Την παράσταση όμως κλέβει η κορυφή Καταφύλλι με τα γκρέμια και τις σάρες..

Για να κατέβουμε από την κορυφή γυρνάμε προς την κατεύθυνση που ήρθαμε και πάμε προς το διάσελο. Εκεί αντί να συνεχίσουμε προς την κορυφογραμμή κατηφορίζουμε αριστερά και έπειτα ευθεία μέχρι να βρούμε τον δασικό δρόμο που δυστυχώς φτάνει μέχρι το αλπικό κομμάτι του βουνού.

Περπατάμε πάνω στο δασικό δρόμο και μπαίνουμε σε δάσος με έλατα. Στην πορεία μας συναντάμε δύο μικρούς δασικούς δρόμους. Τους αγνοούμε και συνεχίζουμε στον κύριο δρόμο. Σε περίπου 2,5 με 3χλμ. φτάνουμε σε διασταύρωση. Εδώ θα συνεχίσουμε δεξιά με κατεύθυνση το Αρματολικό. Προχωράμε στον δρόμο ενώ μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μονοπάτια που έχουν ανοίξει τα ζώα για να αποφύγουμε μέρος του δρόμου. Σε λίγη ώρα θα δούμε μια εκκλησία αριστερά μας ενώ όση ώρα περπατάμε κάτω αριστερά βλέπουμε τον Αχελώο ενώ απέναντι είναι το Αυγό. Στη συνέχεια φτάνουμε σε μαντρί που βρίσκεται πάνω σε αριστερή στροφή. Εδώ στρίβουμε δεξιά αφήνοντας τον δρόμο. Το μονοπάτι ξεκινάει κάτω από ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ. Σε λίγο βλέπουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού και σύντομα φτάνουμε στο πάνω μέρος του χωριού. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από φράχτες και δεν φαίνεται εύκολα. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 4 ώρες, ενώ η κατάβαση 3 ώρες ανάλογα πάντα με το ρυθμό.

Το βουνό δεν έχει οργανωμένα, σηματοδοτημένα μονοπάτια. Η ανάβαση στο πρώτο κομμάτι είναι δύσκολη και χρειάζεται υπομονή. Την χάραξη της πορείας που θα ακολουθήσουμε την κάνουμε μόνοι μας. Αν και σχετικά άγνωστο βουνό το αλπικό του κομμάτι εντυπωσιάζει με τη θέα που έχει προς τα Άγραφα και τα γύρω βουνά. Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή είναι η διάσχιση της κορυφογραμμής από την κορυφή του βουνού προς την γέφυρα Αλεξίου στον Αχελώο. Η διαδρομή προτείνεται ειδικότερα τον χειμώνα με χιόνια.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με τον μύθο στο βουνό κατοικούσε ένας δράκος ο οποίος κατέβαινε μέχρι τον ποταμό Αχελώο και τρομοκρατούσε τους περαστικούς. Η σπηλιά στην οποία κατοικούσε ονομάζεται δρακότρυπα και βρίσκεται στο αλπικό κομμάτι του βουνού εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος που ανεβαίνει από το χωριό Αρματολικό.

Αξιοθέατα

Βλέπε όρος Χατζή.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα. Η κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα το τμήμα που ενώνει την κορυφή του με τη γέφυρα Αλεξίου στον Αχελώο προτείνεται για ορειβατικό σκι.

Σχετικά άρθρα

Όλυμπος

mountainsGreece

Βασιλίτσα – φωτογραφίες

mountainsGreece

Περί φιλοξενίας

mountainsGreece

Leave a Comment