MountainsGreece

Ελικώνας

Ο Ελικώνας βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας και μαζί με την Δίρφυ αποτελεί έναν από τους αγαπημένους και πιο κοντινούς προορισμούς των Αθηναίων ορειβατών. Έχει πλούσια χλωρίδα με τα έλατα (κεφαλληνιακή ελάτη) να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του όγκου του, ενώ κοντά στην κορυφή του το τοπίο γίνεται αλπικό. Σε αυτό υπάρχουν πέντε κορυφές που ξεπερνούν τα 1.500μ. με πιο γνωστή την κορυφή Παλιοβούνα (1.747μ.). Είναι γειτονικό βουνό με την Κίρφη και τον Κιθαιρώνα και από την κορυφή του έχουμε μοναδική θέα στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Πολλά από τα μονοπάτια του είναι σηματοδοτημένα και διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του. Τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί αισθητικά και περιβαλλοντικά εξαιτίας των ανεμογεννητριών που εξαπλώνονται σε μεγάλο μέρος του βουνού. Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη έχει αλλάξει το τοπίο προς το χειρότερο ενώ για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών επάνω στο βουνό άνοιξαν αρκετοί χωματόδρομοι.

Μια ακόμη πληγή προκλήθηκε από τα λατομεία και τα μεταλλεία που λειτουργούσαν παλιά, τα οποία είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή του βουνού. Παρόλα αυτά η περιοχή έχει να προσφέρει πολλά ενώ στα δάση του βουνού βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα. Οι λαγοί και οι αλεπούδες είναι οι πιο συνηθισμένοι κάτοικοι όπως και πολλά είδη πτηνών με πιο σπάνιο τον φιδαητό. Άλλο ένα στοιχείο που κάνει τον Ελικώνα να ξεχωρίζει είναι η γεωγραφική του θέση. Μπορεί κανείς να περπατάει στις χιονισμένες πλαγιές του και να απολαμβάνει τη θέα της θάλασσας. Επίσης για όσους έχουν σκοπό να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την εμπειρία της χειμερινής κατασκήνωσης σε χιονισμένο βουνό, είναι μια καλή επιλογή μια που σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά προσφέρει πολύ εύκολη διαφυγή προς χαμηλότερο υψόμετρο.

Κορυφή

(Παλιοβούνα) 1.747μ

Αποστάσεις

Αθήνα: 137χλμ.

Θεσσαλονίκη: 400χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν ορειβατικά καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Αγία Άννα – κορυφή Ελικώνα (Παλιοβούνα):

Η διαδρομή μας ξεκινάει μέσα από το χωριό της Αγίας Άννας. Από το κέντρο του   χωριού ανηφορίζουμε με μέτωπο προς την ψηλή κορυφή και τα τελευταία σπίτια. Φτάνουμε σε δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε. Υπάρχουν και ορειβατικά σημάδια που μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό μέρος.

Προχωράμε στον χωματόδρομο και σε λίγα λεπτά στα αριστερά μας βρίσκουμε το μονοπάτι. Το πρώτο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα σε πυκνό δάσος με έλατα. Το μονοπάτι ανηφορίζει γλυκά μέχρι που φτάνουμε σε ξέφωτο. Εδώ συνεχίζουμε ευθεία και ακολουθούμε το ρέμα που βρίσκεται αριστερά μας. Στη συνέχεια φτάνουμε σε δεύτερο πλάτωμα στο τέλος του οποίου η κλίση μεγαλώνει.

Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε ενώ στα δεξιά μας βλέπουμε χαρακτηριστικά βράχια. Φτάνοντας επάνω η θέα είναι πολύ όμορφη και βλέπουμε μερικές από τις υπόλοιπες κορυφές του Ελικώνα. Από εδώ συνεχίζουμε δεξιά με το μονοπάτι να γίνεται απότομο κερδίζοντας αρκετό ύψος. Μπορούμε να ανέβουμε κάθετα την πλαγιά ή να πάμε σύμφωνα με την χάραξη του μονοπατιού που κάνει μικρούς κύκλους για οικονομία δυνάμεων. Στόχος μας είναι να φτάσουμε δεξιά από την κορυφή που βλέπουμε αριστερά μας και να τραβερσάρουμε ως την απέναντι μεριά του βουνού. Από εδώ το μονοπάτι γίνεται λίγο απότομο και με χιόνια χρειάζεται λίγη προσοχή.

Τραβερσάρουμε την πλαγιά και περνάμε κάτω από χαρακτηριστικό βράχο με δέντρο. Στη συνέχεια φτάνουμε σε πλάτωμα. Στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά λατομεία και μεταλλεία. Τα σημάδια στην περιοχή είναι εμφανή. Τελειώνοντας την τραβέρσα το μονοπάτι σβήνει και συνεχίζουμε επάνω σε δρόμο ο οποίος θα μας βγάλει στην κορυφογραμμή του βουνού. Φτάνοντας επάνω έχουμε πλέον θέα και από τις δυο πλευρές του βουνού ενώ η ψηλότερη κορυφή είναι δεξιά μας. Αριστερά στο βάθος βλέπουμε τον κόλπο της Δομβραίνας, ενώ απέναντι φαίνονται και τα βόρεια βουνά της Πελοποννήσου.

Για να καλύψουμε το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής ακολουθούμε για λίγο τον χωματόδρομο προς τα δεξιά και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε την πλαγιά. Το μονοπάτι με πολύ χιόνι δεν φαίνεται αλλά η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι εύκολα αντιληπτή. Φτάνοντας στην κορυφή βλέπουμε τον Παρνασσό, την Γκιώνα και άλλα βουνά. Η διαδρομή δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και προτείνεται ανεπιφύλακτα για αρχάριους ορειβάτες. Η διάρκειά της με επιστροφή είναι περίπου 5 ώρες.

Αξιοθέατα

Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής είναι το χωριό Αγία Άννα και το Κυριάκι. Σε αυτά υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία. Βέβαια σε κοντινή απόσταση είναι και η Λειβαδιά. Το ομορφότερο μέρος της πόλης είναι η τοποθεσία Κρύα στην οποία υπάρχουν καφέ και ταβέρνες. Αξίζει ακόμη να περπατήσει κανείς μέχρι τον παλιό νερόμυλο αλλά και κατά μήκος του ποταμού Έρκυνα μέχρι και τις πηγές του.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Πλούταρχος αναφέρει τον Ελικώνα σαν αδερφό του Κιθαιρώνα. Σύμφωνα με το μύθο ο Ελικώνας ήτανε ευγενής και νοιάζονταν για την οικογένειά του. Αντίθετα ο Κιθαιρώνας ήτανε κακός και άπληστος. Η μεταξύ τους κόντρα τελείωσε με τον θάνατο και των δύο μετά από μάχη που έδωσαν δίπλα σε έναν γκρεμό. Ο Κιθαιρώνας έσπρωξε τον Ελικώνα αλλά έπεσε και αυτός με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Μετά τον θάνατο τους οι Θεοί τους μεταμόρφωσαν σε βουνά. Επίσης στο βουνό υπήρχαν και δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες, στην Αγανίππη και στην Ιπποκρήνη. Έτσι ο Ελικώνας έγινε τόπος κατοικίας των Μουσών.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στο βουνό.

Σχετικά άρθρα

Παρνασσός

mountainsGreece

Με ποδήλατο από την Αμφίκλεια στη Λιάκουρα

mountainsGreece

Βαρδούσια

mountainsGreece