Ο Παρνασσός είναι ευρύτερα γνωστός κυρίως για το χιονοδρομικό του κέντρο και τα γειτονικά χωριά, τα οποία κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες τους χειμωνιάτικους μήνες. Ωστόσο, το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Το βουνό διαθέτει πλήθος μονοπατιών, που διασχίζουν τον ορεινό όγκο με αφετηρία γνωστά χωριά, και εντυπωσιακά τοπία όπου μπορεί κανείς να απομονωθεί, μακριά από σκιέρ και παραθεριστές.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του Παρνασσού είναι η θέα στον κορινθιακό κόλπο και το βόρειο κομμάτι της Πελοποννήσου. Το χειμώνα, η εικόνα του χιονιού που χάνεται στο μπλε της θάλασσας ενθουσιάζει τους λάτρεις της φωτογραφίας.
Μερικές από τις πιο γνωστές κορυφές του βουνού είναι τα Μαύρα Λιθάρια, η Λιάκουρα, ο Τσάρκος και ο Καλόγερος. Το βόρειο τμήμα του, έχει ίσως τα πιο όμορφα και απαιτητικά μονοπάτια και πλαγιές. Πέρα όμως από το σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών, μπορεί κανείς να χαράξει δική του πορεία και να ανέβει σε κάποιο λούκι χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Τα Μαύρα Λιθάρια και η κορυφογραμμή ανάμεσα από τον Καλόγερο και την Λιάκουρα προτείνονται για εξερευνήσεις.
Το δυτικό κομμάτι έχει τις πιο χαμηλές κορυφές και είναι ελατοσκεπές. Προτείνεται για ορεινή ποδηλασία, χάρις στο πολυπληθές δίκτυο δασικών δρόμων. Κάποιοι από αυτούς έχουν μεγάλο πλάτος και αυτό γιατί οδηγούν στα ορυχεία, που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στο δάσος.
Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ακόμη πιο έντονη στο κεντρικό τμήμα του βουνού, με τις δεκάδες εξοχικές κατοικίες -ειδικά στην περιοχή Λιβάδι Αράχωβας- αλλά και με τα ξενοδοχεία που έχουν χτιστεί στην καρδιά του δάσους, αλλοιώνοντας έτσι τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής.
Το 1938 ο Παρνασσός χαρακτηρίστηκε εθνικός δρυμός. Το δάσος, κάτω από το αλπικό τμήμα του βουνού, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έλατα, αλλά και κέδρους (άρκευθους) και μαυρόπευκα.
Κορυφή
(Λιάκουρα) 2457μ.
Αποστάσεις
Αθήνα: 172χλμ.
Θεσσαλονίκη: 375χλμ.
Καταφύγια
Μιχάλης Δέφνερ τηλ: 6986055080 υπέυθυνος καταφυγίου: Παπαδακάκης Κωστής
Προτεινόμενη διαδρομή
Μια από τις πιο απαιτητικές διαδρομές για να γνωρίσει κάποιος το βουνό είναι το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Τιθορέα. Με κόκκινη σήμανση, ανηφορίζει το βουνό καταλήγοντας στην κορυφή Λιάκουρα. Από εκεί μπορεί κανείς να συνεχίσει μέχρι να συναντήσει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και να κατέβει στους Δελφούς, επιστρέφοντας με αυτοκίνητο στην αφετηρία.
Αν προτιμάτε κάτι πιο ξεκούραστο, μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου. Τραβερσάρουμε δεξιά μέχρι να βρούμε το μονοπάτι 22 και από εκεί να ανηφορίσουμε προς την κορυφογραμμή του Γεροντόβραχου, χωρίς να διασχίσουμε τις πίστες του χιονοδρομικού. Από τον Γεροντόβραχο προσεγγίζονται αρκετά εύκολα και γρήγορα οι περισσότερες κορυφές- αν έχουμε στη διάθεση μας μια ολόκληρη μέρα μπορούμε να τις επισκεφθούμε όλες, παραμένοντας πάνω από τα 2.000 μ. για ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής.
Διαδρομή από Αμφίκλεια στην Αγία Ιερουσαλήμ.
Το μονοπάτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η πορεία διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες με επιστροφή. Για να βρούμε την αρχή του μονοπατιού θα πρέπει να μπούμε μέσα στην Αμφίκλεια και να κινηθούμε προς τα αριστερά του χωριού βρίσκοντας το δρόμο που πηγαίνει στην Άνω Τιθορέα. Το μονοπάτι ξεκινάει μετά από μια παιδική χαρά και ένα γεφυράκι. Υπάρχει σήμανση. Για λίγα λεπτά περπατάμε πάνω σε δασικό δρόμο και σύντομα βλέπουμε πινακίδα στα αριστερά μας. Εκεί μπαίνουμε στο μονοπάτι. Αρκετά πιο ψηλά θα συναντήσουμε μια πινακίδα που γράφει “προς πηγή”. Εμείς εκεί θα πρέπει να πάμε αριστερά και όχι προς την πηγή.
Ιστορικά στοιχεία
Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, η κιβωτός του Δευκαλίωνα, γιου του Προμηθέα, προσάραξε στον Παρνασσό μετά από εννέα μέρες ταξίδι υπό ασταμάτητη βροχή. Ο Δευκαλίων θυσίασε στο Δία και ο θεός πραγματοποίησε την ευχή του, αποφασίζοντας να μην αφήσει το ανθρώπινο γένος να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τον κατακλυσμό.Έτσι, ο Δευκαλίων και η γυναίκα του, Πύρρα, κάλυψαν τα πρόσωπα τους και άρχισαν να περπατούν πετώντας πέτρες- τα οστά της γης- πίσω από την πλάτη τους. Από κάθε πέτρα που πετούσε ο Δευκαλίων “γεννιόταν”ένας άντρας και από κάθε πέτρα της Πύρρας μία γυναίκα.
Αξιοθέατα
Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το θρυλικό μαντείο και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού. Το μαντείο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα, ήταν τόπος κατοικίας της μυθικής Πυθίας, οι αινιγματικοί χρησμοί της οποίας οδήγησαν ουκ ολίγα μυθικά και υπαρκτά πρόσωπα στο θρίαμβο ή την καταστροφή.
Εδώ λάμβαναν χώρα και οι Πύθιοι Αγώνες- από τους σπουδαιότερους αθλητικούς θεσμούς της αρχαιότητας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο του μαντείου και της αρχαίας πόλης.
Σκι
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού χωρίζεται σε τρία μέρη: Κελάρια, Φτερόλακκα και Γεροντόβραχος. Ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα Κελάρια, τα οποία φτάνουν μέχρι τα 2250μ. υψόμετρο. Από εδώ μπορεί κανείς να μεταβεί στην Φτερόλακκα και να επιστρέψει με τα συνδετικά λιφτ. Η περίοδος λειτουργίας του χιονοδρομικού εξαρτάται από την ποσότητα του χιονιού- συνήθως ανοίγει στις αρχές Ιανουαρίου και κλείνει στα τέλη Απριλίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η άγνωστη πλευρά του Παρνασσού – Μαύρα Λιθάρια