MountainsGreece

Δίρφυς

Η Δίρφυς, που θυμίζει ηφαίστειο εξαιτίας του κωνικού σχήματος της, βρίσκεται στο κέντρο της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού. Με την κορυφή της να υψώνεται στα 1743μ. και τις πλαγιές της εκτεθειμένες στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα, παρουσιάζει έντονες χιονοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Αθηναίους ορειβάτες.

Στις πλαγιές του βουνού φυτρώνουν έλατα, καστανιές, δρύες, πλατάνια και πεύκα. Στα δυτικά του βουνού βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης με τις απόκρημνες πλαγιές και τον ποταμό που το διασχίζει. Το φαράγγι ενδείκνυται για μια πρώτη γνωριμία με το βουνό, ενώ την άνοιξη οι τολμηροί μπορούν να κάνουν μια βουτιά στις μικρές βάθρες που σχηματίζονται κατά μήκος του ποταμού.

Κορυφή

(Δέλφι) 1743μ.

Aποστάσεις

Αθήνα: 100χλμ.

Θεσσαλονίκη: 486χλμ.

Καταφύγια

Μιχάλης Νικολάου – τηλ: +30 22280 25655, 22210 25230 (Τρίτη & Πέμπτη 18:00 με 21:00), 6970 809822, 6940 687312

Καταφύγιο Αγάλης: Υψόμετρο 930μ., κοντά στον δρόμο που οδηγεί από τον Άγιο Αθανάσιο στην Γλυφάδα. τηλ: 698 692 5290, ανοιχτά Παρασκευή μέχρι Κυριακή.

Προτεινόμενη διαδρομή

Φαράγγι Αγάλης – πηγή Κράτια – κορυφή – στενή Ευβοίας: Οδηγούμε μέχρι το χωριό Άγιος Αθανάσιος. Λίγο έξω από το χωριό, προς τους πρόποδες του βουνού, υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Εδώ παρκάρουμε το αμάξι και ξεκινάμε το περπάτημα. Ανηφορίζουμε το χωματόδρομο και στο τέλος του βρίσκουμε το μονοπάτι. Υπάρχει καλή σήμανση μέχρι και την πηγή Κράτια, αλλά από εκεί και πάνω χρειάζεται σχεδιασμός για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι την κορυφή.

Μέσα στο φαράγγι οι πτώσεις βράχων είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις, οπότε το κράνος συνιστάται για την αποφυγή ατυχημάτων. Στην αρχή της διαδρομής προχωράμε δίπλα στο ποτάμι και λίγο αργότερα ακολουθούμε το μονοπάτι που ανηφορίζει δεξιά μας. Από εδώ αφήνουμε το φαράγγι και οδηγούμαστε μέχρι την πηγή. Στη συνέχεια συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι να συναντήσουμε τον χωματόδρομο που διασχίζει το βουνό.

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν μια που δεν υπάρχει σήμανση, ενώ οι κυλιόμενες πέτρες χειροτερεύουν την κατάσταση. Κρατάμε ανατολικό προσανατολισμό μέχρι να βγούμε ψηλά και να πετύχουμε την κορυφογραμμή του βουνού. Προσοχή χρειάζεται να μη βγούμε στη βάση βορειοδυτικά του βουνού, γιατί η κλήση του εδάφους είναι πολύ μεγάλη και το χειμώνα υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας. Όταν φτάσουμε στην κορυφογραμμή συνεχίζουμε νότια προς την κορυφή του βουνού.

Σε αυτό το σημείο η κλίση είναι πιο ήπια και η θέα, με το Αιγαίο πέλαγος αριστερά και τον ευβοϊκό δεξιά, κλέβει την παράσταση. Η κορυφή του βουνού είναι βραχώδης και το χειμώνα χρειάζεται προσοχή, καθώς το χιόνι κρύβει τις τρύπες που σχηματίζονται μεταξύ των βράχων. Από εδώ ξεκινά η κατάβαση για το χωριό Στενή Ευβοίας.

Διατηρούμε νοτιοδυτικό προσανατολισμό προς το ορειβατικό καταφύγιο. Από το καταφύγιο, μετά από κουραστική κατάβαση σε απότομη κλήση, ξεκινάει το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Ακολουθούμε το μονοπάτι, το οποίο έχει καλή σήμανση, μέσα από το ελατόδασος μέχρι να βγούμε σε δασικό δρόμο. Από εδώ συνεχίζουμε δεξιά στο χωματόδρομο και μετά από μια αριστερή στροφή ξανασυναντούμε το μονοπάτι.

Προσοχή χρειάζεται στο σημείο που το μονοπάτι περνάει πάνω από βράχους. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε απότομα μέσα από πυκνή βλάστηση μέχρι τον κεντρικό δρόμο. Η μεταφορά από το χωριό ως τον Άγιο Αθανάσιο μπορεί να γίνει με ταξί (ζητείστε το τηλέφωνο από το κεντρικό περίπτερο του χωριού και θα έρθει κάποιος να σας πάρει). Η διαδρομή διαρκεί πάνω από οχτώ ώρες.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, στην κορυφή του βουνού βρίσκονταν ο ναός της Διρφύας Ήρας. Στο βουνό, και συγκεκριμένα στον άγριο “λύκο” της Δίρφυς, ο οποίος σφετερίστηκε το θρόνο της Θήβας όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τον Κέρβερο, αναφέρεται ο Ευριπίδης στην τραγωδία «Ηρακλής Μαινόμενος». Επιστρέφοντας, ο μυθικός ήρωας σκότωσε τον εισβολέα, όμως μέσα στη μανία του δολοφόνησε άθελα του και την ίδια του την οικογένεια.

Αξιοθέατα

Η Εύβοια φημίζεται για τα δρακόσπιτα τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στα βουνά του νησιού. Κοντά στη Δίρφυ, υπάρχει ένα λίγο έξω από το χωριό Γλυφάδα στη θέση Χτισμένη και σε υψόμετρο 160 μ.

Τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής είναι η Στενή Ευβοίας και οι Στρόπωνες. Το πρώτο βρίσκεται δυτικά του βουνού ενώ το δεύτερο ανατολικά με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Οι παραλίες στους πρόποδες του βουνού από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους προτείνονται για ελεύθερο κάμπινγκ αν και τον Αύγουστο σε μερικές επικρατεί το αδιαχώρητο. Ιδανικές εποχές για κατασκήνωση και πεζοπορία στο βουνό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα αν και το βουνό προτείνεται για ορειβατικό σκι. Οι μεγάλες κλίσεις είναι πρόκληση για τους σκιέρ ενώ στο παρελθόν δεν έχουν λείψει τα ατυχήματα.

Λούκι Δίρφυς

Σχετικά άρθρα

Φαράγγι Σαμαριάς

mountainsGreece

Φεγγάρι – Σάος

mountainsGreece

Με ποδήλατο από το Μαρμάρι στη Δίρφυ

mountainsGreece