MountainsGreece

Τυμφρηστός – Βελούχι

Ο Τυμφρηστός (Βελούχι) βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Ευρυτανίας και Φθιώτιδας και ουσιαστικά αποτελεί την πύλη για τα Άγραφα. Η Ευρυτανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δασικής κάλυψης- περίπου 50%- από όλους τους νομούς της χώρας, αν και τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη δόμηση και η διάνοιξη νέων δρόμων έχουν αρχίσει να απειλούν σημαντικά κομμάτια του δάσους. Το βουνό καλύπτεται κυρίως από έλατα, ενώ χαμηλότερα αναπτύσσονται και κάποια πλατύφυλλα. Η Ψηλή Κορυφή ορθώνεται εντυπωσιακά στα βόρεια του Καρπενησίου, αποτελώντας πρόκληση για τους τολμηρούς, που επιχειρούν να την ανέβουν από τη βραχώδη της πλευρά. Δίπλα και νότια του Τυμφρηστού βρίσκονται τα όρη Χελιδόνα και Καλιακούδα, ενώ στους πρόποδες του κυλάει ο ποταμός Καρπενησιώτης.

Κορυφή

2312μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 284χλμ.

Θεσσαλονίκη: 368χλμ.

Καταφύγια

Διαβολότοπος – τηλ: 697 403 0716

Προτεινόμενη διαδρομή

Το μονοπάτι ξεκινά από τον Άγιο Αθανάσιο, στη δυτική πλευρά του βουνού, και το διασχίζει καταλήγοντας ανατολικά, κοντά στην κορυφή Κουμπί. Ο πιο σύντομος τρόπος για να προσεγγίσουμε την κορυφή είναι να ακολουθήσουμε το μονοπάτι από τα ανατολικά.Βγαίνοντας από το Καρπενήσι με κατεύθυνση τη Λαμία, στο αριστερό μας χέρι συναντάμε τον δρόμο που οδηγεί στα χωριά Άγιος Χαράλαμπος και Αγία Τριάδα.

Το μονοπάτι βρίσκεται μετά τα λατομεία αριστερά μας. Σήμανση δεν υπάρχει, οπότε ο χάρτης είναι απαραίτητος για να βρεθούμε όσο πιο κοντά και σωστά γίνεται στο σημείο εκκίνησης. Ο συγκεκριμένος δρόμος διασχίζει το βουνό σε μεγάλο υψόμετρο και λόγω προσανατολισμού κλείνει συχνά από το χιόνι, επομένως τους χειμερινούς μήνες οι αλυσίδες για το αμάξι είναι βασικό αξεσουάρ.

Ξεκινάμε την πεζοπορία σε απότομη πλαγιά έχοντας αριστερά μας την κορυφή Κουμπί. Η κατεύθυνσή μας είναι νοτιοδυτική, μέχρι να βρεθούμε στην κορυφογραμμή του βουνού, από όπου αντικρύζουμε την κοιλάδα του Καρπενησίου. Από εκεί συνεχίζουμε δυτικά ακολουθώντας την κορυφογραμμή.

Για να αποφύγουμε την απότομη κλίση μπορούμε να περπατήσουμε αριστερά της κορυφογραμμής, μέχρι να βρούμε λούκι, το οποίο και ανεβαίνουμε από δεξιά. Από εκεί και πέρα το βουνό γίνεται πιο απότομο ώσπου βγαίνουμε στην κορυφή. Το χειμώνα, μεγάλο τμήμα του μονοπατιού βρίσκεται υπό σκιά πολλές ώρες της ημέρας, με αποτέλεσμα το χιόνι να είναι παγωμένο. Για την ασφάλεια μας, έχουμε οπωσδήποτε μαζί μας κραμπόν και πιολέ.

Ιστορικά στοιχεία

Από τον Τυμφρηστό πηγάζει ο Σπερχειός, στον οποίο αναφέρεται και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Πηγή ζωής αλλά και και καταστροφικών πλημμύρων, ο ποταμός λατρευόταν σαν θεός από τους αρχαίους Έλληνες.

Αξιοθέατα

Η περιοχή διαθέτει μία σειρά από καλοδιατηρημένα χωριά, με εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Κορυσχάδες στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Εδώ έγινε το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της ελεύθερης Ελλάδας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ ο Ναός του Αγίου Αθανασίου χρονολογείται από το 1865. Το Μουσείο Καρπενησίου, αφιερωμένο στους Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Τσάτσο, λειτουργεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου.

Σκι

Το χιονοδρομικό κέντρο Τυμφρηστού βρίσκεται στην τοποθεσία Διαβολότοπος, 12χλμ. έξω από το Καρπενήσι. Οι δέκα πίστες του εκτείνονται από υψόμετρο 1800 ως 2040μ, ενώ στο οργανωμένο σαλέ μπορούν να φιλοξενηθούν έως εκατό άτομα.

Σχετικά άρθρα

Οίτη

mountainsGreece

Δυο μέρες στην Γκιώνα

mountainsGreece

Brevet – Γύρος Κορινθιακού

mountainsGreece

Leave a Comment