MountainsGreece

Υμηττός

Ο Υμηττός δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Αττικής και μαζί με την Πάρνηθα αποτελούν τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Είναι κατάφυτος με πεύκα, ενώ λίγα πλατύφυλλα αναπτύσσοντα κοντά στη μονή Καισαριανής. Η συστάδα ελάτων, κοντά στην κορυφή, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα τον ιδιαίτερα κρύο χειμώνα του 1940, μεγάλο τμήμα του δάσους μετατράπηκε σε καυσόξυλα από απελπισμένους Αθηναίους. Ευτυχώς, το τοπίο αποκαταστάθηκε χάρη στις συστηματικές προσπάθειες της Φιλοδασικής Εταιρίας.

Σήμερα, το βουνό “συντηρείται” σε μεγάλο βαθμό από τους οικολογικούς συλλόγους των γύρω περιοχών, οι οποίοι φροντίζουν για τον καθαρισμό και την προστασία του. Δυστυχώς, η απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ η διάνοιξη νέων δρόμων, η- παράνομη- οικοδόμηση και μία σειρά από πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σημαντικό κομμάτι του.

Παρ’όλα αυτά ο Υμηττός παραμένει αγαπημένο σημείο απόδρασης για τους Αθηναίους, τόσο για τους περιπατητές και τους ποδηλάτες όσο και για αυτούς που επιλέγουν να ανέβουν με το αυτοκίνητο, με πιο δημοφιλή προορισμό την περιοχή γύρω από τη μονή Καισαριανής, οπού σώζονται αρχαία και βυζαντινά κατάλοιπα και υπάρχουν αρκετά σημεία αναψυχής. Η κορυφή του Υμηττού είναι εκτός πρόσβασης για το κοινό, αφού εκεί έχει εγκατασταθεί ένα πάρκο κεραιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Κορυφή

1.026μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 7χλμ.

Θεσσαλονίκη: 502χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Άγιος Ιωάννης (Αγία Παρασκευή) – Κορακοβούνι

Ανηφορίζουμε από Αγία Παρασκευή για τη μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού. Φτάνουμε στο μοναστήρι, από όπου αρχίζει η διαδρομή μας. Με σημείο αφετηρίας τον ορειβατικό χάρτη που βρίσκεται δίπλα στο πάρκινγκ, ακολουθούμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση που ξεκινάει αριστερά από τον ασφάλτινο δρόμο. Τα πρώτα μέτρα θυμίζουν δασικό δρόμο, όμως δεν υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα.

Σύντομα φτάνουμε στα παλιά ορυχεία και συνεχίζουμε στη δεξιά διακλάδωση του μονοπατιού, το οποίο σταδιακά στενεύει και γίνεται καθαρά ορειβατικό. Ανηφορίζουμε έχοντας αριστερά μας τα Γλυκά Νερά και φτάνοντας στο κατηφορικό κομμάτι, στρίβουμε δεξιά στη διακλάδωση. Προχωράμε ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια. Το μονοπάτι γίνεται ξανά ανηφορικό και μας βγάζει στο δασικό δρόμο που συνδέει το σπήλαιο Παιανίας με την δυτική πλευρά του βουνού.

Περπατάμε για λίγο στο δρόμο, προς τα αριστερά, και ύστερα περνάμε απέναντι, ανηφορίζοντας σε ένα δρομάκι με πολλές πέτρες που οδηγεί σε πυλώνα της ΔΕΗ. Από εδώ ακολουθούμε ξανά το εμφανές μονοπάτι, διασχίζουμε τον δασικό δρόμο από Παπάγου στην Παιανία, και αναζητούμε τη σήμανση, λίγα μέτρα αριστερά . Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε τη σπηλιά του Τριζονιού, η οποία βρίσκεται κρυμμένη ανάμεσα στα βράχια, στα δεξιά μας.

Επιστρέφουμε στο μονοπάτι και σύντομα προσεγγίζουμε την κορυφογραμμή του βουνού. Αριστερά φαίνονται τα παράλια της Ανατολικής Αττικής και η Εύβοια, ενώ δεξιά τα βουνά της δυτικής Αττικής, ο Πειραιάς και η Αίγινα. Σε λίγο φτάνουμε στην κορυφή, όπου υπάρχει τσιμεντένιο τριγωνομετρικό, και μπροστά μας φανερώνεται ο κύριος όγκος του βουνού. Νότια βλέπουμε τον Εύζωνα (κορυφή), με τις κεραίες να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Δεύτερη επιλογή

Κορωπί – Βωμός ομβρίου Διός και προοψίου Απόλλωνα – Σέσι – Σταυρός – Κορωπί

Φτάνουμε στο Κορωπί και ακολουθούμε τις ταμπέλες για την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Ανηφορίζοντας βλέπουμε αριστερά μας το Μαυροβούνι και δεξιά τον Εύζωνα. Εμείς πάμε ευθεία από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και σε λίγα λεπτά στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την ταμπέλα για Προφήτη Ηλία και Βωμό ομβρίου Διός. Για να σιγουρευτούμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο πρέπει να περάσουμε έξω από την παλιά χωματερή του Κορωπίου. Σε λίγο ο ασφαλτόδρομος σταματά και γίνεται χωματόδρομος. Συνεχίζουμε και παρκάρουμε δίπλα στα χωράφια. Για να βρούμε το μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουμε τον απότομο χωματόδρομο που φεύγει δεξιά. Υπάρχει και ταμπέλα που μας δείχνει την σωστή κατεύθυνση για τον βωμό.

Το μονοπάτι είναι πλατύ και εμφανές. Ανηφορίζει την πλαγιά κάνοντας ζικ ζακ και σύντομα φτάνει σε σημείο του δάσους που έχει καεί. Εδώ υπάρχουν μερικά αυθαίρετα σπίτια, ο βωμός και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Τα σημάδια, μας μαρτυρούν ότι η φωτιά προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Πιθανότατα κάποιος από τους φούρνους που υπάρχουν στο βουνό ήτανε η αιτία της καταστροφής.

Για να συνεχίσουμε προς Σέσι πρέπει να βρούμε το μονοπάτι που βρίσκεται πάνω και δεξιά από τον βωμό. Ψάχνουμε τα κίτρινα σημάδια στα βράχια. Στην αρχή η πορεία γίνεται μέσα σε ξερό ρέμα με πυκνή βλάστηση. Κάποιοι έχουν κοπιάσει πολύ για να μην κλείσει το μονοπάτι. Σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε τα κίτρινα σημάδια. Πιο ψηλά, στα δεξιά μας αρχίζουμε να βλέπουμε τον Εύζωνα και χαμηλότερα το Σέσι. Χαρακτηριστική είναι και η τριγωνική πίστα μοτοκρος που βρίσκεται απέναντι μας. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο αρχίζουμε να κατηφορίζουμε μέχρι που συναντούμε ένα παλιό μαντρί και τον δασικό δρόμο. Στη συνέχεια προχωράμε αριστερά ακολουθώντας τον δρόμο. Σε πέντε περίπου λεπτά στο αριστερό μας χέρι θα βρούμε ένα μικρό δασικό δρομάκι το οποίο σβήνει λίγο παραπάνω. Στην αρχή του μικρού δρόμου και δεξιά βρίσκεται το νέο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα κόκκινα σημάδια στις πέτρες έχουν ξεβάψει και διακρίνονται με δυσκολία. Ωστόσο το μονοπάτι είναι εμφανές και ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον δασικό δρόμο στα δεξιά μας. Προχωρώντας διακρίνουμε στο βάθος δεξιά την τοποθεσία Σταυρός. Διασχίζουμε μία φορά τον χωματόδρομο και ακολουθούμε το μονοπάτι ακριβώς από κάτω. Από εδώ η πορεία γίνεται προβληματική μια που το μονοπάτι δεν είναι σαφές αλλά η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι εύκολη. Αρκεί να φτάσουμε στο διάσελο μπροστά μας.

Φτάνοντας στο διάσελο το μονοπάτι διακλαδώνεται. Δεξιά ανηφορίζει για το Μαυροβούνι και αριστερά για το Κορωπί. Εμείς φεύγουμε αριστερά. Ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια που πλέον είναι εμφανέστατα. Πετυχαίνουμε ξανά τον δασικό δρόμο και περνάμε απέναντι ανηφορίζοντας σε βραχώδες περιοχή. Η σήμανση είναι καλή αλλά το μονοπάτι χρειάζεται λίγο προσοχή. Σε λίγη ώρα θα βγούμε στο αρχικό πλατύ μονοπάτι, θα στρίψουμε δεξιά και θα κατηφορίσουμε μέχρι το σημείο εκκίνησης.

Η κυκλική διαδρομή διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Τρίτη επιλογή

Μια εναλλακτική πρόταση για πεζοπορία είναι η διαδρομή που οδηγεί από το Σπήλαιο Κουτούκι της Παιανίας προς την κορυφή του Υμηττού.

Για να βρούμε την αρχή της διαδρομής ανηφορίζουμε τον ασφάλτινο δρόμο που βγάζει στο σπήλαιο. Στην τελευταία δεξιά φουρκέτα ακριβώς πριν την είσοδο του σπηλαίου σταματάμε. Το υποτιθέμενο μονοπάτι ξεκινάει πάνω στη στροφή. Υπάρχει κούκος στην είσοδο. Εδώ θα δούμε ένα παλιό ίχνος μονοπατιού που πλέον έχει σβήσει.

Υπάρχουν μερικοί κούκοι που μας δείχνουν την πορεία του μονοπατιού το οποίο τραβερσάρει την πλαγιά του βουνού. Μπορούμε είτε να το ακολουθήσουμε για περίπου 100 μέτρα και μετά να φύγουμε κάθετα δεξιά η με το που μπούμε στο μονοπάτι να φύγουμε κατευθείαν διαγώνια δεξιά με σκοπό να περάσουμε ανάμεσα από τους θάμνους μέχρι να φτάσουμε στα βράχια του ώμου που θα μας βγάλουν στην κορυφή. Προσοχή! Η διαδρομή δεν γίνεται πάνω σε μονοπάτι.

Στο πρώτο κομμάτι ανεβαίνουμε κάποιες σάρες και μετά φτάνουμε στους θάμνους. Περνάμε ανάμεσά τους και σε περίπου δέκα λεπτά φτάνουμε στα βράχια. Από εδώ η πορεία για την κορυφή είναι εμφανής. Απλά περπατάμε πάνω στα βράχια. Υπάρχουν και κόκκινα σημάδια (βούλες) που μας λένε ότι πηγαίνουμε σωστά. Πιο καλό είναι να φύγουμε κατευθείαν προς τα πάνω με το που ξεκινήσουμε.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα. Σκιά δεν υπάρχει πουθενά. Οπότε τα καλοκαίρια μάλλον είναι απαγορευτική η συγκεκριμένη πορεία. Φτάνοντας στην περίφραξη του στρατοπέδου πριν την κορυφή αν θέλουμε να βγούμε στον ασφάλτινο δρόμο πηγαίνουμε προς τα δεξιά μέχρι την πύλη. Επίσης η διαδρομή αυτή δεν προτείνεται για όσους/ες έχουν κάποιο θέμα με τα γόνατα τους. Ο γυρισμός είναι κουραστικός.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά την αρχαιότητα, ο Υμηττός αποτέλεσε τόπο λατρείας αλλά και θεραπείας, εξαιτίας των ιαματικών ιδιοτήτων, που έχουν οι πηγές του. Τα λατομεία του χρησιμοποιήθηκαν εντατικά στους κλασσικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ στις πλαγιές του σώζονται πλήθος αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως οι ναοί του Δία και του Απόλλωνα.

Παλαιότερα, ο Υμηττός λεγόταν Τρελός, κάτι που σχετίζεται είτε με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες στην κορφυφή του, ή με τη γαλλική φράση “tres long”, δηλαδή πολύ μακρύς- εξαιτίας του σχήματος του. Κατά τη διάρκεια των Οθωμανικών χρόνων οι Φράγκοι αποκαλούσαν το βουνό “Μόντε Μάτο”, δηλαδή τρελό βουνό, παραφράζοντας τη λέξη Υμηττός.

Αξιοθέατα

Η τοποθεσία γύρω από τη μονή Καισαριανής αποτελεί ένα από το ομορφότερα και πιο δημοφιλή κομμάτια του βουνού. Χτισμένο στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου-6ου αιώνα, σε υψόμετρο 350 μέτρων, το μοναστήρι είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες του 16ου αι.. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η μισογκρεμισμένη μονή του Αγίου Μάρκου Φραγκομονάστηρου, η οποία χρονολογείται από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας και προσφέρει πανοραμική θέα του Πειραιά και της κορυφής του Εύζωνα.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Πάνειο

mountainsGreece

Ποδηλατάδα σε 3 κορυφές της Αττικής

mountainsGreece

Πάρνηθα

mountainsGreece

Leave a Comment