Το όρος Όχη βρίσκεται στο νότιο άκρο της Εύβοιας και μαζί με τη Δίρφυ και το Καντήλι αποτελούν τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους του νησιού. Χαρακτηριστικό του βουνού είναι οι μεγάλες αντιθέσεις του: Στη νότια πλευρά, το τοπίο είναι ξηρό με ελάχιστα δέντρα, ενώ βορειοανατολικά, στα φαράγγια του Αγίου Δημητρίου και Δημοσάρη, υπάρχει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το νότιο τμήμα του βουνού καταστράφηκε από απανωτές πυρκαγιές. Οι πιέσεις για οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή ήταν μεγάλες και σταδιακά τα σπίτια πήραν την “ανηφόρα”, ενώ το τοπίο άλλαξε δραματικά και εξαιτίας των δεκάδων ανεμογεννητριών, η κατασκευή των οποίων είχε ως συνέπεια τη διάνοιξη ενός ολόκληρου δικτύου δρόμων στις πλαγιές του βουνού.
Ωστόσο η Όχη από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους κρύβει μοναδικούς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλά μέρη για να κατασκηνώσει κανείς, ακόμη και δίπλα στη θάλασσα, συνδυάζοντας ορειβασία και μπάνιο. Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δρακόσπιτα όλης της Εύβοιας. Σπάνιο θέαμα είναι και το δάσος με τις αιωνόβιες καστανιές σε υψόμετρο 1.000μ.
Η περιοχή είναι εκτεθειμένη στους ανέμους που έρχονται από την ανοιχτή θάλασσα, με αποτέλεσμα ακόμη και κάποιες καλοκαιρινές μέρες να επικρατεί τσουχτερό κρύο στην- σχετικά χαμηλή- κορυφή. Μια από τις ομορφότερες διαδρομές είναι το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Δημοσάρη και φτάνει ως την κορυφή. Εναλλακτικά, υπάρχει και δρόμος, ο οποίος οδηγεί μέχρι την είσοδο του φαραγγιού κοντά στο καταφύγιο, επιτρέποντας την είσοδο στο φαράγγι από την πάνω μεριά.
Κορυφή
1.399μ.
Αποστάσεις
Αθήνα: 45χλμ.
Θεσσαλονίκη: 544χλμ.
Καταφύγια
Καταφύγιο Όχης – τηλ: + 30 22240 22472, + 30 22240 26417
Προτεινόμενη διαδρομή
Φαράγγι Δημοσάρη: Από το Μαρμάρι (απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από Ραφήνα) ακολουθούμε τις ταμπέλες για τα χωριά Παραδείσι και Άγιο Δημήτριο. Στη συνέχεια συναντάμε διασταύρωση και παίρνουμε τον αριστερό δρόμο για τις παραλίες Αγίου Δημητρίου και Καλλιανού. Συνεχίζουμε μέχρι την παραλία Καλλιανών, όπου συναντούμε μικρό γεφυράκι πάνω σε στροφή. Από εδώ ξεκινάει η διαδρομή μας.
Το πρώτο κομμάτι του μονοπατιού γίνεται δίπλα στο ποτάμι, που διασχίζει όλο το φαράγγι. Σε αντίθεση με την ξερή νότια πλευρά του βουνού, η φύση εδώ οργιάζει. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας κάτω από τη σκιά των δέντρων και σε είκοσι λεπτά περίπου το μονοπάτι χωρίζει στα δυο. Το αριστερό οδηγεί σε χωματόδρομο. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και συναντάμε τον ίδιο χωματόδρομο αργότερα. Ακολουθούμε το δρόμο για περίπου 1.5χλμ., μέχρι να φτάσουμε στην τοποθεσία Λενοσαίοι και την εκκλησία Παναγία, όπου ξανασυναντάμε το μονοπάτι.
Προσοχή χρειάζεται στο χωματόδρομο, στο σημείο που συναντούμε άλλον δρόμο αριστερά μας. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά. Από την εκκλησία της Παναγίας ξεκινάει το ομορφότερο μέρος της διαδρομής. Το μονοπάτι ανηφορίζει και σε πολλά σημεία είναι λιθόστρωτο. Για λίγη ώρα χάνουμε το ποτάμι, που συνεχίζει να κυλάει δεξιά μας, και το βρίσκουμε ξανά πιο ψηλά. Οι μικροί καταρράκτες και τα περίεργα σχήματα στους βράχους από την πορεία των νερών συνθέτουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, σε πολλά σημεία το μονοπάτι γεμίζει με φτέρες και χρειάζεται λίγη προσοχή. Πάντως στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι σαφές και πολύ δύσκολα χάνεται κανείς. Στα δεξιά μας βρίσκονται οι κορυφές Ρέπεζα και Μπούμπλια με υψόμετρο κοντά στα 1.000μ, ενώ στο ποτάμι υπάρχουν βάθρες στις οποίες μπορεί κανείς να δροσιστεί. Η διαδρομή μας τερματίζει λίγο πιο ψηλά από τη μεγαλύτερη βάθρα εκεί που συναντούμε το ξύλινο γεφυράκι. Η πορεία διαρκεί γύρω στις τρεισήμισι ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος.
Ιστορικά στοιχεία
Οι κορυφές της Όχης ήταν πάντοτε τόπος λατρείας- παλαιότερα της Ήρας και πιο πρόσφατα του Προφήτη Ηλία. Η ονομασία του βουνού προέρχεται από το ρήμα “οχεύω” που σημαίνει “συνευρίσκομαι”, αφού οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ήταν ο τόπος της πρώτης συνέυρεσης του Δία με την Ήρα. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, η Ήρα μεγάλωσε στην Εύβοια υπό τη φροντίδα της νύμφης Μάκρης. Όταν ο Δίας την είδε, την ερωτεύτηκε και αποφάσισε να την αποπλανήσει.
Για να κάμψει τις αντιστάσεις της, μεταμορφώθηκε σε κούκο και την πλησίασε, τάχα τρέμοντας από το κρύο. Εκείνη τον πήρε στην αγκαλιά της για να τον ζεστάνει, και ξαφνικά ο Δίας- στην πραγματική του μορφή- προσπάθησε να την κάνει δική του. Τελικά η Ήρα συναίνεσε μόνο όταν της υποσχέθηκε γάμο. Λέγεται ότι το θεϊκό ζεύγος έκανε έρωτα για πρώτη φορά σε ένα από τα δρακόσπιτα της Όχης. Σύμφωνα με έναν νεώτερο θρύλο, το ίδιο σπίτι ήταν κατοικία ενός δράκου, οι πατημασιές του οποίου είναι ακόμα ορατές στα βράχια.
Αξιοθέατα
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι οι δεκάδες ερημικές παραλίες στην πλευρά του Αγαίου Πελάγους, που προσφέρονται για κατασκήνωση μακριά από οργανωμένες πλαζ. Το δρακόσπιτο στην κορυφή του βουνού και ο καστανόλογγος, είναι άλλα δυο μέρη που αξίζει να δει κανείς.
Γύρω από το βουνό υπάρχουν αρκετά γραφικά χωριά, όπως ο Άγιος Δημήτριος, με πανοραμική θέα στο ομώνυμο φαράγγι, και πιο μακρυά το Παραδείσι, που φημίζεται για τις ταβέρνες του. Κωμόπολη της περιοχής είναι η Κάρυστος, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, αρχαία και ρωμαϊκά κατάλοιπα, καθώς και το χαρακτηριστικό μεσαιωνικό μπούρτζι.
Σκι
Δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό.