MountainsGreece

Βαρδούσια

H οροσειρά των Βαρδουσίων καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ελλάδα, στο νομό Φωκίδας, με ένα μικρό μέρος της να ανήκει στο νομό Φθιώτιδος. Είναι ένα από τα ελάχιστα ελληνικά βουνά με αυθεντικά Αλπικό χαρακτήρα. Πάνω από δέκα κορυφές ξεπερνούν τα 2000 μ., γεγονός που καθιστά το βουνό έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς για χειμερινή ορειβασία.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δυτικό τμήμα, με τις αποκομμένες και απότομες κορφές του- ανάμεσα τους, η Πλάκα, η Πυραμίδα και το Γιδοβούνι-, καθώς και το νότιο, με μια κορυφογραμμή που ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα σε μήκος και “σβήνει” στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Σημαντική έκταση της οροσειράς καλύπτεται από ελατόδασος, βελανιδιές και κέδρους, ενώ στα χαμηλά αναπτύσσονται πλατάνια και άλλα φυλλοβόλα είδη.

Παρά το μέγεθος και την ποσότητα του χιονιού που δέχονται κάθε χειμώνα,τα Βαρδούσια έχουν γλυτώσει από την επέλαση των χιονοδρομικών κέντρων, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την αγριότητα του φυσικού περιβάλλοντος τους. Εντούτοις, οι δρόμοι που έχουν ανοιχτεί- κυρίως για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων-, το καλοκαίρι γεμίζουν με αυτοκίνητα. Η καλύτερη εποχή για ανάβαση στο βουνό είναι ο χειμώνας , όταν υπάρχει πλήρης απομόνωση και οι λιγοστοί επισκέπτες είναι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν και σέβονται τη φύση.

Κορυφή

(Κόρακας) 2495μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 280χλμ.

Θεσσαλονίκη: 414χλμ.

Καταφύγια                                                                                                     

Ορειβατικό καταφύγιο Βαρδουσίων: τηλ. 698 428 2111, 22650 62195

ΠΟΑ (πεζοπορικός όμιλος αθηνών): τηλ. 210 8218401

Προτεινόμενη διαδρομή                                                                       

Αθανάσιος Διάκος – Καταφύγιο Βαρδουσίων: Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθώντας την κίτρινη-άσπρη σήμανση (μονοπάτι Ε4). Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα σε ένα σπίτι στο τελείωμα του χωριού και είναι λίγο δύσκολο στον εντοπισμό του παρά τη σήμανση. Ανηφορίζουμε μέχρι την τοποθεσία Γιατάκια περνώντας από μια δεξαμενή. Στα δεξιά μας συναντούμε το δασικό δρόμο που έρχεται από το χωριό.

Από αυτό το σημείο έχουμε δύο επιλογές: είτε ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι την τοποθεσία Ζηρέλια, είτε τη νέα χάραξη του μονοπατιού Ε4. Το μονοπάτι, σε γενικές γραμμές, μπερδεύει και χρειάζεται προσοχή. Στη συνέχεια, από την τοποθεσία Ζηρέλια συνεχίζουμε προς Προφήτη Ηλία. Εδώ υπάρχει πηγή και είναι καλή βάση για κατασκήνωση σε περίπτωση κακοκαιρίας. Από εδώ και πέρα αφήνουμε το δάσος, ακολουθώντας για λίγα μέτρα το δασικό δρόμο μέχρι να ξανασυναντήσουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας.

Ξεκινάμε ανεβαίνοντας την ράχη του βουνού και έχοντας αριστερά μας τις ψηλές κορυφές. Με πολύ χιόνι το μονοπάτι εξαφανίζεται και χρειάζεται να χαράξουμε μόνοι μας πορεία. Δύσκολα πάντως χάνεται κανείς μια που η ράχη σε οδηγεί κατευθείαν στα καταφύγια. Η πορεία διαρκεί περίπου 3 ,5 ώρες και θεωρείται εύκολη. Από το καταφύγιο ξεκινούν πολλές διαδρομές, κατάλληλα για όλα τα επίπεδα εμπειρίας και φυσικής κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες σχολές χειμερινής ορειβασίας συμπεριλαμβάνουν τα Βαρδούσια στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά την αρχαιότητα, τα Βαρδούσια ήταν γνωστά ως “Μέγιστον Όρος”. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στα έγκατα του βουνού κατοικούσαν οι Λάμιες και οι Μούσες, οι οποίες άρπαζαν ανυποψίαστους θνητούς και τους τραβούσαν μαζί τους κάτω από τη γη.

Αξιοθέατα

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά μαρτυρικά χωριά, τα οποία καταστράφηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών. Ορισμένα χωριά διαθέτουν λαογραφικά μουσεία, όμως το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η ίδια η φύση.

Σκι

Δεν υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά το βουνό προτείνεται για ορειβατικό σκι.

Σχετικά άρθρα

Ελικώνας

mountainsGreece

Η άγνωστη πλευρά του Παρνασσού – Μαύρα Λιθάρια

mountainsGreece

Ξηροβούνι

mountainsGreece