Ο Παρνασσός είναι ένα από τα αγαπημένα βουνά των Αθηναίων. Περιμετρικά υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά μέσα από τα οποία ξεκινούν αρκετά πεζοπορικά μονοπάτια. Η Αμφίκλεια βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 400μ. Αποτελεί τουριστικό προορισμό αν και δεν δέχεται τόσους επισκέπτες όσο η Αράχωβα και οι Δελφοί. Μέσα από το χωριό ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στα δύο χιονοδρομικά κέντρα του βουνού, τη Φτερόλακα και τα Κελάρια.
Ο δρόμος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και διασχίζει το ελατόδασος μέχρι το αλπικό κομμάτι. Στα 400μ. υψομέτρου κυριαρχεί η μακκία βλάστηση ενώ παραπάνω συναντάμε βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα. Ακόμη πιο ψηλά ξεκινά η δασική πεύκη και τα έλατα. Για να βρούμε το δρόμο κατευθυνόμαστε στη δεξιά πλευρά του χωριού και βρίσκουμε την ταμπέλα που δείχνει τη σωστή πορεία.
Η Αμφίκλεια απέχει 18 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακας ενώ μέχρι την κορυφή θα χρειαστεί να κάνουμε άλλα 10 χιλιόμετρα χωματόδρομου.
Διαδρομή
Παρκάρουμε μέσα στο χωριό και κινούμαστε προς τη δεξιά πλευρά όπως κοιτάμε το βουνό. Βρίσκουμε την ταμπέλα που γράφει “προς χιονοδρομικά κέντρα” και ξεκινάμε την ανάβαση. Σε περίπτωση που δεν έχουμε νερό καλό είναι να γεμίσουμε στο μοναστήρι (Μονή Δαδιού) που θα συναντήσουμε. Υπάρχει πηγή ακριβώς από έξω. Λίγο παραπάνω υπάρχει άλλη μια βρύση στα αριστερά μας αλλά από εκεί και μέχρι την κορυφή δεν υπάρχουν άλλες πηγές πάνω στο δρόμο.
Η διαδρομή ξεκινάει λίγο απότομα οπότε καλό είναι να κάνουμε στροφάρισμα για να ζεσταθούμε καλά. Αργότερα η κλίση γίνεται πιο ήπια. Η ανηφόρα είναι συνεχόμενη με υψομετρική διαφορά 2000μ. Η κορυφή του βουνού αγγίζει τα 2457μ.
Αφού περάσουμε το μοναστήρι αρχίζουμε να κερδίζουμε ύψος. Παραπάνω συναντάμε τις κατασκηνώσεις των προσκόπων και άλλων οργανισμών. Σιγά σιγά μπαίνουμε μέσα στο δάσος με τα πεύκα και τα έλατα. Το τοπίο μεταμορφώνεται και γίνεται πιο άγριο και όμορφο.
Αρκετά πιο ψηλά αρχίζουμε να βλέπουμε το αλπικό κομμάτι εκεί που βρίσκεται η Φτερόλακα. Φτάνουμε στη διασταύρωση με την ταμπέλα που οδηγεί προς Πολύδροσο δεξιά και Φτερόλακα αριστερά. Εμείς πάμε αριστερά μέχρι να φτάσουμε στο κάτω πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου. Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε για λίγο στον ασφάλτινο δρόμο με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Κελάρια και στρίβουμε αριστερά στον πρώτο δασικό δρόμο με τα έλατα.
Ανηφορίζουμε ανάμεσα από το δάσος μέχρι να φτάσουμε στο αλπικό τμήμα και τις πίστες του χιονοδρομικού. Πλησιάζουμε στο μεγάλο σαλέ με τα λιφτ και συνεχίζουμε λοξά δεξιά. Ο δρόμος περνάει κάτω από τις πίστες. Προχωράμε και σύντομα βλέπουμε μια στάνη στα αριστερά μας. Εκεί συνεχίζουμε ευθεία. Λίγο παραπάνω ένας δρόμος φεύγει προς τα δεξιά. Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό χωματόδρομο περνώντας στην άλλη πλευρά του βουνού. Μετά από μερικές στροφές περνάμε έξω από ένα μαντρί. Ποδηλατούμε μέχρι το τέλος του δρόμου όπου θα δούμε τα κόκκινα σημάδια που οδηγούν στην κορυφή. Αφήνουμε το ποδήλατο όπου θέλουμε και συνεχίζουμε με τα πόδια. Η πεζοπορική διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά και το μονοπάτι είναι εμφανέστατο.
Πληροφορίες
– Συνολικά η ανάβαση διαρκεί περίπου 4 ώρες και 40 λεπτά
– Θα χρειαστεί να κάνουμε 28 χιλιόμετρα για να ανέβουμε και άλλα τόσα για να γυρίσουμε
– Η ανηφόρα είναι συνεχόμενη. Καλό είναι να κάνουμε οικονομία στις δυνάμεις μας
– Η υψομετρική διαφορά είναι λίγο παραπάνω από 2000μ.
– Ο δρόμος μέχρι τη Φτερόλακα είναι σε άριστη κατάσταση και προτείνεται και για ποδήλατα με λεπτά λάστιχα. Από εκεί και πάνω θα χρειαστούμε mountain bike
– Αποφεύγουμε τις μέρες με πολύ ζέστη. Καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο
– Βλέπουμε τον καιρό πριν την ανάβαση
– Στο δεύτερο μαντρί υπάρχουν τρία σκυλιά. Ήταν ήρεμα σε γενικές γραμμές αλλά είναι προτιμότερο να μην τα πλησιάσουμε αν αυτό είναι εφικτό
– Παίρνουμε ανταλλακτικές σαμπρέλες
– Έχουμε μαζί όσο νερό κρίνουμε ότι θα χρειαστούμε
– Κουβαλάμε αντιανεμικό για την κορυφή και το κατέβασμα
– Πριν φύγουμε λέμε σε κάποιον/α ποια διαδρομή θα κάνουμε
– Έχουμε μαζί χάρτη η κάποια εφαρμογή στο κινητό για να βλέπουμε τους δρόμους
κείμενο – βίντεο: Πάνος Μπαμπαλούκας